Zemheri nedir, ne zaman bitiyor? Zemheri soğukları hangi aylarda, ne kadar sürüyor?

Zemheri ayında soğuk havaların en çetin yaşandığı dönem olarak bilinmektedir. Halk arasında kış aylarının en soğuk olduğu 40 günlük döneme, zemheri ayı olarak adlandırılmaktadır. İnternet aramalarında ''Zemheri nedir, ne zaman bitiyor? Zemheri soğukları hangi aylarda, ne kadar sürüyor?'' sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

Zemheri ayı, kış aylarının karlı ve soğuk geçmesiyle birlikte gündeme geldi. Anadolu'daki Halk takviminde yer alan Zemheri ayı, 40 gün sürmekte olup kış aylarında en soğuk havaların yaşandığı zamanlardır. Peki Zemheri nedir, ne zaman bitiyor? Kış soğukları hangi aylarda, ne kadar sürüyor?

ZEMHERİ NEDİR?

Zehmeri, Arapça kış anlamına gelen "zem" ile Farsça uğultu anlamındaki "harir" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Kış eski dilde zemheri ismiyle anılırdı.

Meteoroloji uzmanlarına göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner.

ZEMHERİ NE ZAMAN BİTİYOR?

22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, Zemheri ayı olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla zemheri ayının bittiğini söyleyebiliriz. Zemherinin en belirgin özelliğinin ise bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu söyleniyor.