Zelenski Avrupa'ya seslendi, ayakta alkışlandı: Artık Ukrayna'yı seçmelisiniz

Avrupa Parlamentosu'na seslenen Ukrayna lideri Zelenski, “Gitmek istediğimiz yolun AB olduğunu ifade ettik. Siz artık Ukrayna'yı seçmelisiniz” dedi. Zelenski'nin konuşmasını çeviren tercümanların ağladığı görüldü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yaptı. Zelenski ayakta alkışlandığı konuşmasında, "Biz bir darbe yaşıyoruz, bir savaş yaşıyoruz. Rusya'nın saldırısı altında kalıyoruz. Biz bugün kendi haklarımız için sizinle aynı olmamız için çok büyük bir bedel ödüyoruz. Ukraynalıların hayatlarını veriyoruz. Gitmek istediğimiz yolun AB olduğunu ifade ettik. Siz artık Ukrayna'yı seçmelisiniz" dedi.

ZAFERE İNANIYORUM

Zelenski açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Zafer kazanacağımızı söylüyoruz, bunu artık sizler de görüyorsunuz ama ben buna kesinlikle inanıyorum. Avrupa'ya katılmak istediğimizi çok kez ifade ettik. Artık bunu siz söylemelisiniz. Avrupa bizi seçmeli. Bizim çok nadir konuşma fırsatımız oluyor çünkü yoğun saldırı altındayız. Kağıtların gücü bitti, insanlar ölüyor."

UÇUŞA YASAK BÖLGE TALEBİNE ABD'DEN RET!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya'nın ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'u bombalamasının ardından Batı ülkelerine Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesini değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Ukraynalı yetkililer 1,4 milyon kişinin yaşadığı Harkov kentindeki saldırılarda aralarında çocukların da olduğu sivillerin öldürüldüğünü belirtmişti. Beyaz Saray açıklamasında "Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ABD askerlerinin konuşlandırılmasını gerektirecek bir adım olur" ifadeleri kullanıldı.

LAVROV'A SIRT DÖNDÜLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı'na önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması ekrana geldiği an büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti.

RUSLAR, KİEV'İN KAPISINA DAYANDI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik kapsamlı Rus saldırısına dair endişeler artıyor. ABD merkezli uydu görüntüleri sağlayıcısı Maxar'ın yayınladığı görsellerde 64 kilometre uzunluğunda bir Rus askeri konvoyonun Ukrayna'nın kuzeyinden Kiev'e doğru ilerlediği görülüyor.

SALDIRI HELİKOPTERİ

Buna göre konvoyun başı Kiev'in 25 kilometre kuzeyindeki Antonov Havalimanı yakınlarına ulaşmış durumda.

Maxar'dan yapılan açıklamada, yüzlerce askeri aracın Ukrayna kırsalında ilerlediği ve "bazı araçların birbirine uzak, bazı araçların ise ikili ya da üçlü gruplar halinde yol aldığı" kaydedildi. Görüntülerin bir kısmında yandığı düşünülen binalardan duman yükseldiği dikkat çekerken, diğer görüntülerde Belarus'ta, Ukrayna sınırına 30 kilometre mesafede yeni bir grup saldırı helikopterleri ile askeri araçların intikal ettirildiği anlaşılıyor.

İKİNCİ GÖRÜŞME BUGÜN YAPILACAK

Rus haber ajansı TASS, Rus kaynaklara dayandırdığı haberine göre Rusya ve Ukrayna heyetlerinin ikinci görüşmeyi yarın gerçekleştireceğini açıkladı. Rusya, "Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk." açıklamasını yapmıştı.

UKRAYNA'YA HAVA DESTEĞİ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği müttefiklerin 70 uçak vereceğini duyurdu. Açıklamada uçak desteği şöyle sıralandı: Bulgaristan 16 adet MiG-29, 14 adet Su-25, Polonya 28 adet Mig-29, Slovakya 12 adet Mig-29.

70 UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ

Ukrayna - Rusya savaşında 6'ncı günde de kan dökülmeye devam ediyor. Ukrayna'nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

MOLOTOF ATMA REHBERİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı, molotof kokteyliyle saldırmak isteyenler için Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını Twitter'da paylaştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından paylaştığı infografiklerle Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını gösterdi ve halka molotof kokteyli atarken bu noktaları hedef almalarını söyledi.

'RUSYA VAKUM BOMBASI KULLANDI'

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova , Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde vakum bombası kullandığını söyledi. Termobarik silah veya aerosol bombası olarak da bilinen vakum bombası, daha büyük ve yıkıcı patlamalara sebep olmak için atmosferden oksijen çekiyor.

HARKOV'DA YÖNETİM BİNASI VURULDU

Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırılarının 6. gününde Harkov'a roketli saldırı düzenlendi. Roket idari bir binaya isabet etti. Kiev'deki televizyon kulesinin vurulması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Zelenski de, Rusya'nın, Yahudilerin Naziler tarafından katledilmesinin simgesi olan Babi Yar Anıtı'na saldırısında en az 5 kişinin öldüğünü belirterek, "Tarih tekrarlanıyor" ifadesini kullandı.

6 GÜNDE 359 ÖLÜ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, "6 günde 359'dan fazla can kaybı yaşadık, 1684 kişi yaralandı. Bunlardan 116'sı çocuk" ifadelerini kullandı.

Harkov'daki saldırıda 10'dan fazla kişi öldü, 35'ten fazla kişi de yaralandı.

BEYAZ SARAY'DAN PUTİN'E TEŞEKKÜR: NATO'YU BİRLEŞTİRDİN

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Psaki, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Nükleer silahlarla ilgili bu söylemler tehlikelidir. Yanlış hesaplara yol açabilir. Putin'in talimatını inceliyoruz ama şimdilik kendi güçlerimizi harekete geçirmiyoruz. Rusya ve ABD her zaman nükleer silahların yıkıcı etkisi olacağını söylemiştir. Ciddi bir söylem gelmedikçe nükleer güçlerimizi harekete geçirmeyeceğiz. Başkan Putin modern tarihte NATO'nun en önemli birleştirici güçlerinden biri. Ona teşekkür etmek gerekir. Dünya, Putin'e karşı bir duvar örüyor." Rusya'dan da nükleer silah açıklaması geldi. Açıklamada, "Amerika'ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi" denildi..

UCM HAREKETE GEÇTİ

Ukrayna savaşının 6'ncı gününde Rusya'ya Lahey'den kötü bir haber geldi. Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı, Ukrayna'da olası savaş suçları veya insanlığa karşı suçlar hakkında soruşturma başlatacağını duyurdu.