DHA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteye girişti AYT ve TYT'de barajın kaldırılmasına ilişkin soruları yanıtladı. Özvar, yeni uygulama sayesinde puanı hesaplanabilen daha fazla adaya tercih yapma hakkı tanındığını belirtti.
ELEME USULÜ KALKTI
Bu sayede eleme usulünü bir kenara bıraktıklarını belirten Özvar, "Türkiye'de yeteri kadar üniversitelerimizde kontenjan olduğunu biliyoruz. Çok sayıda öğrencilerimizin bu kontenjanlara başvuruda bulunduğunu da biliyoruz. Aslında bizim yapmaya çalıştığımız şey; eğer öğrencilerimiz geçmiş senelerde olduğu gibi puanı hesaplanabiliyorsa, gerek önlisans, gerek lisans programlarına tercihte bulunabilecekler" dedi.
PUANLAR DÜŞMÜYOR
'Puanlar düşürülüyor' yönünde eleştiriler olduğunu belirten Özvar, "Biz programların puanlarını düşürmüyoruz ayrıca böyle bir uygulama puanların düşmesi, öğrencilerin hatta hiç soru yapmadan programlara girmesi anlamına asla gelmiyor. Geçmiş senelerde olduğu gibi 0.5 ham puan elde edebilen öğrencilerimizin puanları hesaplanabilecek. Bundan sonra ise öğrencilerimizin yapacağı şey tercihte bulunmak. Barajın kaldırılması, puansız, sınavsız üniversitelere öğrencilerin girmesi demek değil" diye konuştu.
BAŞVURULAR ARTACAK
Sistemle öğrenciler arasındaki rekabetin artacağını belirten Özvar, "Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenlemedir. Sistemin güzelliği, daha fazla sayıda öğrenciyi içerecek şekilde öğrencinin kontenjanlara başvurularını artırmış oluyoruz" dedi.
YENİ SİSTEM REKABETİ ARTIRACAK
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, üniversiteye giriş sistemindeki değişikliği şu sözlerle değerlendirdi: "Öğrencilere verilen 30 dakika ek süre moral ve motivasyonları olumlu etkiledi. Bu doğrultuda öğrenciler çok sayıda deneme yaparak yeni sınav süresine göre planla yapmalı. Yeni uygulamada asıl düzenleme eleme modeli yerine kontenjan dahilinde sıralama modeline geçilmesidir. Puanı yüksek olan kişiler programın kontenjanı dahilinde sıralanacak en düşük puandan en yükseğe barajın bittiği noktadan itibaren programa kayıt olabilecek. Bu sayede ülkemizde çok sayıda öğrencinin üniversiteye erişimi sağlanmış olacak. Daha çok sayıda öğrencinin tercih yapabilecek olması elbette rekabeti artıracak, dolayısıyla öğrencilerin puanlarının ve yükseköğretimdeki kalitenin artacağı da öngörülebilir."