YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: Kontenjanları artırmak gibi bir gündemimiz yok

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, tıp fakültelerinde kontenjanların yeterli olduğunu belirterek, eğitimi hızlandırma gibi bir gündemlerinin olmadığını belirtti. Özvar, “Tıp eğitiminde kaliteden ödün vermeyiz” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, resmi açıklama gelmediği sürece öğrencilerin her türlü spekülasyona kulaklarını kapatmaları gerektiğini söyledi. Birkaç gün içinde Ukrayna'dan gelen öğrencilerin hangi üniversitelere, nasıl başvuracaklarını ilan edeceklerini belirten Özvar, "Yurt dışından yatay geçişle alakalı bütün hükümler bellidir. Herhangi bir yönetmelik maddesini ortadan kaldırmak ya da uygulamamak söz konusu değil. Yönetmelik neyse onlar uygulanacak. Ukrayna'da herhangi bir üniversitede okuyorlarsa onlara da özel öğrencilik statüsü tanıyoruz" dedi. Özvar, Ukrayna'dan gelen öğrencilerin Türkiye'deki yüksek puanlı üniversitelere yerleşeceği yönünde iddiaların sorulması üzerine, "Üniversiteler kontenjanlar dahilinde başvuruları alacak. Kontenjan mutlaka olacak" diye konuştu. Bu öğrencileri siyaset malzemesi yapmamak gerektiğini kaydeden Özvar, "Siyasi mücadele, siyasi tartışma başka bir şey, öğrencilerin yükseköğretim hakkından istifade edebilmesi başka bir şey" diye konuştu.

EĞİTİM HIZLANMAYACAK

YÖK Başkanı Özvar, hastanelerdeki doktor açığının giderilmesi için çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine şöyle konuştu: "Şu anda eğitimin hızlandırılması konusunda bir çalışmamız yok. Tıp eğitiminde biz kaliteden ödün vermeyiz. YÖK olarak sağlık alanındaki kalite birinci önceliğimiz ama şu olabilir; TUS sınavlarında, bazı kontenjanların, üniversitelerin, eğitim-öğretim ve uygulamalarını aksatmayacak şekilde artırılabilir. Tıp kontenjanlarımızın gerçekten yeterli düzeyde olduğunu ifade edebilirim. Şu anda kontenjanları artırmak gibi bir gündemimiz, müzakeremiz yok. İlk 45-50 binde öğrenci alan bir sistemimiz var, bunu genişletmek gibi bir gündemimiz yok; ama ihtisasta bazı yeni kolaylıklar sağlanabilir, diye düşünüyoruz. Yurt dışından öğrenci getirmek gibi bir gündemimiz de yok. Türkiye'de çok kaliteli bir tıp eğitimi veriliyor."