Yiyeceklerdeki gizli tehlike!

Tadı, kokusu olmayan fakat vücudumuza çok büyük zararı olan aflatoksinler, tüm dünyada gıdalarda doğal olarak bulunan, bazı küfler tarafından üretilen çok zehirli maddelerdir.

Doğal ortamda toprakta bulunduğu için gıdalarda hasat öncesinde bulunabilir, depolama sırasında bulaşabilir, hasat sonrasındaki işlemlerden dolayı pek çok gıdada çoğalabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök “Sağlık açısından kanser gibi büyük sorunlara neden olduğu belirlenen aflatoksin miktarı biz tüketicilerin aslında çok dikkat etmesi gereken bir konudur. Yediğimiz, içtiğimiz gıdalarda ne kadar aflatoksin olduğunu, paketlerde yazılmadığı için bilmiyoruz. Özellikle açıkta satılan pek çok kuru yemiş, baharat, sokak sütü aflatoksin zehrini taşıma riskine sahip ve hiç birimiz satın alırken aflatoksin miktarını sorma gereği duymuyoruz” dedi. İlkay Gök, “Bilinçli tüketiciler olarak sağlıklı ve güvenilir gıda tüketirken sadece protein, yağ, karbonhidrat, enerji değerine, organik olup olmadığına veya raf ömrüne değil aynı zamanda aflatoksin gibi toksinlerin de miktarına bakmamız gerekir” diye uyardı.