Karadeniz Gazı ile birlikte doğalgaz ucuzlar mı? Yerli doğalgaz çıktı mı, ne zaman kullanılacak?

Yerli doğalgazın faliyete geçeceği Karadeniz'den müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende Karadeniz Gazı'nın ilk boru indirme işlemleri yapıldı. Söz konusu bu gelişme ile birlikte akıllarda; ''Yerli doğalgaz ne zaman kullanılmaya başlanacak?'' soru işareti bıraktı.

Doğalgaz ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Karadeniz Gazı'nın ilk boru indirme, kaynak yapma işlemleri bugün gerçekleşti. Vatandaş bu yaşanan önemli gelişme sonrası "Yerli doğalgaz çıktı mı, ne zaman kullanılacak? Karadeniz Gazı ile birlikte doğalgaz ucuzlar mı?" sorularına yanıt arıyor.

YERLİ DOĞALGAZ NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLAYACAK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde önemli açıklamalarda bulunundu.

Başkan Erdoğan, "Bugün ülkemizin şu ana kadar en büyük doğal gaz keşfi olan Karadeniz Gazı'nda kritik bir safhaya daha ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 2 yıl önce müjdemizi açıkladığımızda bir hedef belirlemiş, yerli gazımızın 2023 yılında milletimizin hizmetine sunulacağını belirtmiştik.

Deniz tabanı etüt çalışmalarını bitirirken, teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişini verdik. Teslimatlarımızı almaya başladık. Yavuz Sondaj Gemimiz açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek sistemleri yerleştiriyor.

Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına boru serimini yapacak gemi Türkiye'ye ulaştı. Bugün ilk boruları denize indiriyor ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz.

Derin deniz tarafında da ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Karadaki boru hattının da yapımına başlıyoruz.

Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonu'nu Batı Karadeniz Doğal gaz Boru Hattı Faz-1'i inşa ediyoruz. 2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme girecek"dedi.

KARADENİZ GAZI İLE BİRLİKTE DOĞALGAZ UCUZLAR MI?

Az veya çok fiyata yansıması mutlaka olacaktır ancak ne kadar yatırım yapılacak, ne kadar maliyeti olacak bilinmediği için ne oranda yansıyacağı henüz bilinemez. Toplam tüketim içindeki payına göre değişkenlik gösterecek.