Yaş şartı aranmıyor! Sadece prim yeterli! Erken emekli olmanın asıl formülü...

Milyonlarca çalışanın en büyük istekleri arasında erken bir tarihte emekli maaşı almak oluyor. Bu bağlamda kısa sürede emekli olmak için aranan şartları mercek altına alıyor. Ülkemizde sigortalılık süresi, yaş şartı ve prim günü tamamlandığı gün Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe vererek emeklilik şartları tamamlanmış oluyor. Kısa süre içerisinde de maaşınız yatırılmaya başlanıyor. Ancak bazı koşullarda erken emekli olma imkanı da var. İşte konu hakkında bilinmesi gerekenler

Erken emekli olma formülü belli oldu. Sadece prim yeterli. Yaş şartı aranmıyor. SSK ve Bağ-Kur üzerinden prim ödemelerini yapan milyonlarca kişi bir yandan da erken emeklilik şartları hakkında araştırma yapıyor. Bilindiği üzere yasalarımız bazı durumlarda çalışanlara erken emeklilik hakkı tanıyor. Ancak bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. aksam.com.tr olarak konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

ERKEN EMEKLİLİK HAKKI TANINIYOR!

Sigortalı olduğu dönemde malul olmamakla birlikte sigortalı olduktan sonra çeşitli nedenlerle meslekte kazanma/çalışma güçlerini kaybetmeleri halinde emekli olabiliyor.

Malulen emeklilikte gerekli şartların sağlanması yanında, ayrıca talepte gereklidir. SGK resen malulen emekliliğe sevk etmemektedir.

1800 GÜN PRİM ÖDEYEN...

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün prim ödeyen sigortalılar hastalıkları nedeni ile çalışamadıkları ve bunun tespit edilmesi isteğine dair talep bir dilekçe ile bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'ne yapılır. Sigortalı bunun üzerine maluliyete esas rapor düzenlenmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilmiş hastanelerden birine sevk edilir.

YÜZDE 60 ORANINDA...

Sigortalı olarak ilk defa işe başladığında sağlıklı olan bireyin, çalışma yaşamı içerisinde (iş yeri koşullarına bağlı olmaksızın) herhangi bir hastalık veya kaza sonucu, çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmesi, belirli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresine sahip olması halinde malül sayılmakta olup buna ilişkin değerlendirmeler 'Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne göre yapılmaktadır.

Doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan birey engelli olarak tanımlanmakta olup değerlendirmeleri 'Engellilik Ölçütü Sınıflandırılması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe' göre yapılmaktadır.

Temin edilen sağlık kurulu raporu ile birlikte hazırlanan maluliyet dosyası SGK İl/Merkez Müdürlüğünce Bağlı oldukları Kurum Sağlık Kurullarına gönderilmektedir.

Kurum Sağlık Kurulunca Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği eki hastalık listesindeki kriterler doğrultusunda dosya ve içeriği rapor ve tıbbi belgeler incelenerek Çalışma gücünüzün en az yüzde 60'ını kaybedilip kaybedilmediği (malül sayılıp sayılmama) kararı verilmektedir.

SAĞLIK KURULU RAPORU GEREKİYOR

Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde yetkilendirilmiş hastanelerin sağlık kurulu raporlarında oran belirtilmemesi belirtilse dahi dikkate alınmayacağı, düzenlenen raporun oran değil durum belirtir rapor olduğu hususu açıkça belirtilmiştir. Sağlık kurulu raporundaki oranlar maluliyete esas çalışma gücü kaybı oranı olmayıp engellilik oranlarıdır. Maluliyete esas olan çalışma gücünün yüzde 60 ve üzerinde kaybedilip kaybedilmediğinin tespit yetkisi ise SGK'nın Sağlık Kurulları'na aittir.

Kadın erkek fark etmiyor! Bu şartları yerine getiren erken emekli olabiliyor!

Daha fazla maaş alma hakkı doğacak! 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c'li çalışana müjde verildi!

SGK 3.5 ayı için 16.103 TL ödüyor! Unutan şansını kaybedecek! Paranızı hemen alabilirsiniz!