Yargıtay'dan emsal karar! Down sendromunu bilemeyen doktor tazminat ödeyecek

Gebelikte doktorun gerekli testleri yapmadığını bu nedenle çocuklarının down sendromlu dünyaya geldiğini belirten çift tazminat davası açtı. 400 bin liralık tazminat karşısında doktor, kararı istinafa taşıdı. Yargıtay, ‘doktor ihmali' diyerek tazminata hükmetti.

İHA

S.A. ile N.A. çifti, bebeklerinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için özel bir sigorta şirketine 'Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi' düzenletti. Anne adayının gebelik takibini ise özel bir hastanede görev yapan kadın doğum uzmanı Ş.K. yaptı. Aylar sonra doğum gerçekleşti. Ancak Umut, down sendromlu olarak doğunca çift doktora tazminat davası açtı.

400 BİN TL'LİK TAZMİNAT

Aile doktorun genel olarak kötü yapılması gereken testleri yapmaması ve hastalığın hamilelikte teşhis edilmediğini öne sürdü. Davada, 10 bin TL iş göremezlik ve bakıcı ücreti, 60 bin TL çocuk için manevi tazminat, davacı anne ve baba için ayrı ayrı 30 bin TL manevi tazminat olmak üzere toplam 130 bin TL'nin avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davacılar, ıslah dilekçesi ile tazminat talebini arttırdı. Davalı sigorta şirketi avukatı tazminatın fahiş olduğunu savundu. Mahkeme davayı kabul ederek, 280 bin TL maddi tazminatın ödenmesine karar verdi. Manevi tazminat davasında ise davacı bebek için 60 bin TL, anne ve baba için ayrı ayrı 30 bin TL olmak üzere toplam 120 bin TL manevi tazminatın ödenmesine hükmetti. Doktor kararı istinafa taşıdı, Bölge Adliye Mahkemesi, itirazı reddetti. Devreye giren Yargıtay, emsal bir karar vererek doktorun gebelik dönemindeki ihmaline dayalı olarak çocuğun down sendromlu doğması sebebiyle tazminat ödeyeceğine hükmetti.