Batılı ülkeler Ukrayna işgalini sürdüren Rusya'ya yönelik devreye soktuğu yaptırımları daha da sertleştiriyor. Rus kurumlarını SWIFT sisteminin dışında bırakmasıyla ilk büyük darbeyi vuran Batı hemen ardından Rusya Merkez Bankası'yla yapılacak tüm işlemleri yasakladı. Avrupa Birliği (AB) kararına göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi. Rusya Merkez Bankası varlıklarıyla rezervlerin yönetimiyle ilgili işlemler de yasak kapsamına alındı. ABD Hazine Bakanlığı da ek yaptırımlar açıklarken, ABD'lilerin Rusya Merkez Bankası, Varlık Fonu, Maliye Bakanlığı'yla işlem yapmalarını yasakladı. Rusya, özellikle yüksek fiyatlı doğal gaz ve petrol gibi enerji ürünlerinin satışından sağladığı döviz rezervleri ile Batı'nın ekonomik yaptırımlarının etkisini zayıflatmayı planlıyordu. Böylece ABD ve Avrupa, Rusya'nın 640 milyar doları bulan stratejik rezervlerini de hedefe almış oldu. Rusya rezervlerinin yaklaşık yarısı Batı ülkelerinde bulunuyordu.
ŞOK FAİZ ARTIŞI GELDİ
Gelişmelerin ardından ruble yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti ve Rusya Merkez Bankası, acil durum hamlesiyle politika faizini yüzde 9.5'ten yüzde 20'ye yükseltti. Banka pandemi sürecinde politika faizini yüzde 4.25'e kadar düşürmüş, Mart 2021'den itibaren de faizleri kademeli bir şekilde artırarak yüzde 9.5'e çekmişti. Bu arada Rusya Maliye Bakanlığı da Rus ihracatçılarına dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80'ini satma zorunluluğu getirdi. Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasındaki işlemlere başlama saatini ertelerken, yabancı müşteriler adına Rus menkul kıymetlerin satışını da geçici olarak yasakladı.
ECB: SBERBANK EUROPE BATIŞ NOKTASINDA
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın bazı Avrupalı yan kuruluşlarının, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının itibar maliyeti nedeniyle batma olasılığının yüksek olduğunun değerlendirildiğini duyurdu. Açıklamada, 2021 sonunda 13.6 milyar euro varlığa sahip Sberbank Europe AG ile Hırvatistan ve Slovenya'daki yan kuruluşlarının son günlerde hızlı bir mevduat çıkışı yaşadığı, borçlarını ödeyememesi veya diğer yükümlülüklerini vadesi geldiği zaman yerine getirememesinin muhtemel olduğu belirtildi.
NORVEÇLİ DEV ÜLKEYİ TERKEDİYOR
Norveç merkezli enerji şirketi Equinor, Rusya'daki ortak girişimlerden çıkacağını ve ülkedeki yeni yatırımları durdurduğunu açıkladı. Equinor, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından bp'den sonra ülkedeki projelerden çıkma kararı alan ikinci şirket oldu.
DOĞALGAZ FİYATLARINDA DALGALANMA
Rusya'ya yönelik yeni kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle Avrupa'da doğalgaz fiyatları dün yüzde 34 arttı. Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören nisan vadeli kontratların fiyatı geçen hafta megavatsaat başına 93 eurodan kapanmıştı. Söz konusu doğalgaz kontratlarının fiyatı yeni işlem gününe 125 eurodan başladı. AB ülkeleri, mevcut durumda doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan tedarik ediyor.
JAPONYA DA SWIFT ATAĞINA DAHİL OLDU
Japonya da ABD ve Avrupa ülkelerinin, Rusya'ya karşı, bazı Rus bankaların uluslararası para transferi SWIFT sisteminden çıkarılması yaptırımına katılacak. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, yaptığı açıklamada, Ukrayna halkına 100 milyon dolarlık acil yardım ve Japon yeni cinsinden 100 milyon dolarlık kredi desteği sağlanacağını da sözlerine ekledi.