Yapay zekayla uzaktan güvenli sürüş desteği

Kocaeli-Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde kurulan 5G deneme sahası parkurunda bulunan akıllı otonom sürüş aracının uzaktan kontrolü, Turkcell'in İstanbul'da bulunan Yapay Zeka Laboratuvarı'ndan başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Yapay zeka destekli bu projede, araç içine yerleştirilen sürücü odaklı kameradan alınan görüntülerin 5G deneme şebekesi aracılığıyla gerçek zamanlı işleniyor.

İKAZ GÖNDERİYOR

Bu sayede sürücünün baş, göz ve yüz hareketleri sistem tarafından algılanarak, sürüş güvenliğini tehlikeye atacak durumlar anında tespit edilebiliyor. Sürücünün araç kullanırken direksiyon başında bayılması, kriz geçirmesi veya uykuya dalması gibi herhangi bir acil durum, yapay zeka uygulaması tarafından otomatik olarak tespit edilerek Uzaktan Sürüş Merkezi'ne ikaz gönderiliyor. Destek merkezindeki operatör ise hemen kontrolü devralarak, aracı en yakın noktaya güvenli bir şekilde ulaştırıyor.

50 UZMAN ÇALIŞIYOR

Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, şunları söyledi: "Turkcell Yapay Zeka ekibimizde yer alan 50'ye yakın uzman mühendisimizle çalışmalar yürütüyoruz."