Yapay zekayla kültür endüstrisi de gelişiyor

Yapay zekaya ilişkin kamu, özel sektör, akademi ve girişimcilik dünyasında farkındalık oluşturmak üzere planlanan ‘1. Yapay Zeka Zirvesi (AI Tomorrow Summit)' etkinliği çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Türkiye Yapay Zeka Stratejileri'ni desteklemek amacıyla düzenlenen zirvede 'Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT' konusu ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, yapay zekanın yakında ekonominin tüm alanlarını, özellikle de kültür endüstrisini derinden etkileyeceğine dikkati çekti.

DİJİTAL ESERLERE İLGİ

Yavuz, NFT aracılığıyla genç sanatçıların üretiminin artacağını vurgulayarak, şunları söyledi: "Gençlerimiz dünya çapında eserler vermeye başladı. Bu eserler büyük ilgi görüyor. Önümüzdeki dönemlerde bunlar hızla artacak. Bu gelişmeler, Türk sanatının dünyada daha çok tanınır olması açısından da önemli fırsatlar barındırıyor."

20 MÜZE DİJİTALDE GEZİLİYOR

Dijital sanat alanında telif konusunun özel bir başlık olması gerektiğinin altını çizen Yavuz, şunları kaydetti: "Bakanlık olarak pandemide daha önce kullanmadığımız teknolojik imkanları hızlı bir şekilde kullanmaya başladık. 'sanalmuze.gov.tr'yi kurduk ve burada 20'ye yakın müzemiz dijital ortamda gezilebiliyor. Ayrıca 'Sanat Cepte' uygulamasıyla sanat etkinlikleri yaptık. 10 yılda alacağımız mesafeyi son 2 yılda aldık." Yapımcı, senarist ve yönetmen Birol Güven de, "NFT'nin sanatsal üretimi artıracağı da kesin" diye konuştu.