Vatikan'ın kronik korkusu: Osmanlı

Vatikan arşivlerinin 19. ve 20. yüzyıla ait belgeleri Türkçe olarak kitaplaştırıldı. Dr. Aksoy, arşivlerde Osmanlı hakkında belge yığının olduğunu belirterek “Tarih boyunca Osmanlı, Katolik Avrupa devletleri için büyük bir tehdit unsuru olmuş” dedi.

Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy, Vatikan arşivlerinde 19. ve 20. yüzyılın başını kapsayan dönemde Türk tarihine ilişkin buldukları belgeleri kataloglayarak araştırmacıların faydalanabileceği bir kitap haline getirdiklerini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle arşivlerde Dr. Rinaldo Marmara ile 2019'da başlayıp yakın zamanda tamamladıkları önemli projenin detaylarını anlatan Aksoy, "Bu proje, bütün Türkiye'de konuyla ilgili araştırmacıların Vatikan arşivlerinde tarihimizle ilgili belgeler hakkında bilgi sahibi olması ve bu belgelere kolayca ulaşabilmesi için yapıldı" dedi.

Arşivlerdeki belgelerin 87 km'yi bulduğunu belirten Aksoy şunları kaydetti:

Canan Aksoy, kendisine desteğinden ötürü eşi Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy'a da teşekkür etti. Aksoy, "Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde Vatikan arşivleri, 1939'a kadar açıktı. Belgeler her papalık dönemine göre açılıyor. Devam etmesini çok isterim" dedi.

TEHDİT UNSURU OLMUŞ

"Bu arşiv, dünyanın en zengin arşivlerinden biri olarak kabul ediliyor. Osmanlı Devleti ile alakalı Vatikan arşivlerinde büyük bir belge yığını var. Bu da gösteriyor ki, tarih boyunca Katolik Kilisesi, Papalık ve tüm Katolik Avrupa devletleri için büyük bir tehdit unsuru olmuş. Belgelerde 19. yüzyılın başından itibaren İstanbul Papalık Gayriresmi Temsilcisi'nden Papalığa gönderilen mektuplarda, Osmanlı Devleti'ndeki gayrimüslim Ortodoks tebaanın yine Osmanlı Katolik tebaaya uyguladığı şiddet ve baskıyla alakalı çok sayıda mektup ve rapor göze çarpıyor."