VakıfBank'tan ekonomiye 865 milyar lira destek

Aktif büyüklüğünü 1.1 trilyon TL'ye yükselten VakıfBank'ın net kârı ilk çeyrekte 3 milyar lirayı aştı. Genel Müdür Üstünsalih, “Ekonomiye sağladığımız finansman desteği yıllık yüzde 53 artarak 865 milyar TL'ye ulaştı” dedi.

Nisan ayında kuruluşunun 68'inci yılını geride bırakan VakıfBank, birinci çeyreğe ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre banka, aktif büyüklüğünü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artırarak 1.1 trilyon TL'ye yükseltirken, ilk çeyrekte 3 milyar 2 milyon TL net kâr elde etti. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Bankamızın nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla ülkemiz ekonomisine sağladığı finansman desteği yıllık bazda yüzde 53 artarak 865 milyar TL'ye ulaştı" dedi.

1.1 TRİLYON LİRAYI AŞTI

Üretim ve ihracat başta olmak üzere stratejik sektörlere kullandırdıkları ticari kredilerin bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 51 artarak 513 milyar TL'ye ulaştığını belirten Üstünsalih, "Nakdi kredilerimiz yıllık yüzde 43 artışla 643 milyar TL'ye ulaşırken, aktif toplamımız ise yüzde 53 artışla 1.1 trilyonu aştı" dedi. VakıfBank'ın sürdürülebilir bankacılık alanında da sektörün aktif ve öncü oyuncularından olduğunu vurgulayan Üstünsalih, şöyle konuştu:

STRATEJİK ÖNCELİK

"TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zarar karşılıkları politikalarına sürdürülebilirlik yaklaşımını uygulayan ilk Türk bankası olma mutluluğunu yaşadık. Yenilenebilir enerjiyi desteklemek amacıyla kurulan YEKDEM kapsamına giren dolayısıyla öngörülebilir bir fiyat tarifesi üzerinden belirli bir süreyle alım garantisi verilen yenilenebilir enerji üreticilerine kullandırılan kredilerin geri dönüşü ve temerrüt olasılığı üzerinde oluşan olumlu etki dikkate alınarak ilgili müşteriler için ayrılan beklenen kredi zararları yine TFRS 9 mevzuatı çerçevesinde düşürülmüştür. Bankamız sürdürülebilir bankacılığın stratejik öncelikli konusu olduğunu bir kez daha gösterdi."

TL MEVDUATLARI YÜZDE 36 ARTTI

Kur korumalı TL mevduat ve döviz dönüşümlü kur korumalı TL mevduat hesabı ürün grubuyla TL birikimleri için farklı alternatifler sunduklarını belirten Üstünsalih, şunları söyledi: "Bu iki ürün grubunda 100 milyar TL barajını aşan bankamız TL birikimlere destek vermeye farklı ürün gruplarıyla devam ediyor. YUVAM Hesabı'yla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza da birikimlerini ülkemizde değerlendirirken, her koşulda kazanımlarını koruyacakları bir tasarruf alternatifi sunuyoruz. Son olarak da Altın Kabul Sistemi Fiyat Korumalı TL Mevduat Hesabını hizmete sunduk. Tüm dijital platformlarda müşterilerimizin kullanımına açık olan bu yenilikçi ürünler sayesinde TL mevduatlarımız çeyreklik bazda yüzde 36 artarak 346 milyar TL'ye ulaştı. Toplam mevduatlarımız ise yıllık yüzde 59 artışla 684 milyar seviyesini geçti."

HER ALANDA YENİLİKÇİ ÜRÜNLER

Yenilikçi ürünlere de vurgu yapan Üstünsalih, şöyle devam etti: "Türk Ticaret Zinciri projesinin ilk fazı başarıyla tamamlandı. Kısa süre önce de Pratik Tahsilat hizmetini devreye aldık. Bireysel müşterilerimize yönelik bir inovatif ürünümüz de birikim kültürünü küçük yaştan destekleyen dijital kumbara Vibox oldu."