Uyulmazsa iptal edilecek! 1261 gün şartı aranıyor! SSK, Bağ-Kur, emekli, EYT'li milyonları ilgilendiriyor!

Emeklilik öncesi hizmet birleştirme işlemi vatandaşların sık sık merak ettiği konulardan birisi oluyor. 1 Ekim 2008 öncesinden sigortası bulunan kişiler 1261 gün kuralı hakkında tüm bilgileri kapsamlı bir şekilde öğrenerek hizmet birleştirme hakkında aklında soru işareti bırakmayacak. Bu birleştirmeyle daha yüksek maaş alma şansı oluyor. Eğer uyulmazsa bu hakkınız kendiliğinden iptal oluyor.

Emekli maaşının miktarı için son bin 261 gün büyük önem teşkil ediyor. Tüm işçiler bu bağlamda son emekliğin son üç buçuk ve yedi yılı hakkında bilgi almak istiyor. Eğer çok işletmede çalıştıysanız 1.261 kuralına dikkat etmeniz gerekiyor. Emekliliğinize az bir zaman kala hizmet birleştirme işlemiyle daha yüksek maaş alma imkanı bulunuyor. 1 Ekim 2008 yılından önce sigortası olan ve SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kaydı olanların yapması gereken tek şey bulunuyor. Bu adım sayesinde ileride daha yüksek maaş alınabiliyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPILIYOR

Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesine deniyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyet hizmetine başlamadan önce çalıştığı süredeki hizmetleri ekletmek için hizmet dökümü alarak başvurabilir.

NASIL HESAPLANIYOR?

Bağ-Kur'a nazaran daha çok maaş alma imkânınız oluyor. Prim şartı da düşüyor. 7 ve 3.5 sene kavramları takvim yılını değil, prim ödenen gün sayılarını ifade ediyor. Yani emeklilik kurumu olarak bakılacak son 7 senenin, geriye doğru takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 sene olarak anlaşılması gerekiyor. Eşitlik durumunda son kurum belirleyici oluyor.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanların da tüm çalışma hayatına bakılıyor ve hangi kurumdan daha çok prim ödenmişse, orası emekliliği belirliyor.

ERKEN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN MÜ?

Emekliliği erkene çekmeye yönelik bir uygulama olmasa da istisnai bir durumda emeklilik öne çekilebilir. Bağ-Kur'lu olan kadınlar emekli olmak için 7200, erkekler de 9000 gün prim ödemek durumunda olup, SSK'da ise kadınlar için bu süre 5000 erkekler için de 5975 gündür. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle 7 yıl kuralı kaldırıldı. Kişiler primlerini Bağ-Kur'dan SGK'ya aktarabilecek koşulları sağlaması halinde gün farkından yararlanarak erken emekli olabilir.

KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Çalışırken SGK'ya prim ödeyenler, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, SGK Kanunu 506. numaralı maddeye göre kurulan emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar yararlanabilir.

Özellikle kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi için hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekir. Sağlık koşulları ya da teknik şartlar kişilerin başvuru yapmasına engel oluyorsa yasal varisler de başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Vefat durumunda hak sahipleri de birleştirme talep edebilir. Birleştirme sırasında ortaya çıkan borçların kapatılması gerekiyor.

%7,5 kesin yaşanabilir! SSK 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c kapsamında maaş alanlar dikkat!

SGK'ya kayıt olmak yeterli! 18-55 yaş arasına müjde geldi! SYD vasıtasıyla 100 TL ödeniyor!