Ürünlerin %62'sinde artış var! Sanayide üretim ve ihracat rekoru

TOBB ‘Sanayinin Liderleri' çalışmasında 4 bin ürünün kapasitelerini inceledi. Bunların %62'sinde üretim kapasitesinin arttığı görülürken, Bakan Varank, “Bu tablo, sanayinin 2021'de üretim ve ihracatta kırdığı rekorların da bir teyidi” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Sanayi Veritabanı verileri esas alınarak yapılan 'Sanayinin Liderleri' çalışmasında, 90 binden fazla üreticinin 4 bin farklı ürününe dair üretim kapasiteleri incelendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayinin Liderleri Programı Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "2020 ve 2021 verileri kıyaslanarak üretim kapasitesi artan ürünler ve sektörler belirlendi. Devamında da illerin üretim kapasiteleri tespit edilip karşılaştırıldı. İmalat sanayimizin tüm alt sektörlerinde çok büyük üretim kapasitesi artışları olduğunu tablolardan görmüş olduk. Bu tablo, sanayimizin 2021'de üretim ve ihracatta kırdığı rekorların da bir teyidi konumunda" dedi.

İSTANBUL İLK ÜÇTE

İllerin üretim performansına ilişkin verilerden bahseden Varank, şunları kaydetti: "İstanbul, 1809 ürünün her birinde sahip olduğu üretim kapasitesiyle ilk 3 şehirden biri olmuş. Mega kentin tekstil, hazır giyim, deri, kimya, plastik, bilgisayar başta olmak üzere birçok sektörde birinci olduğunu görüyoruz. İstanbul'u 1028 ürünle İzmir, 772 ürünle de Kocaeli takip ediyor. Devamında ise Ankara, Bursa, Konya diye giden bir sıralama ortaya çıkmış. Tek gayemiz daha nitelikli bir iş ve yatırım ortamı sunmak. Siz yeter ki işinize odaklanıp üretin, istihdam sağlayın, ihracat yapın. Biz tüm imkanlarımızla hizmetinizdeyiz."

4 BİN ÜRÜN İNCELENDİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, geçen yıl 2020'ye göre, 4 bin üründen 2 bin 463'ünde, yani yüzde 62'sinde üretim kapasitesinin arttığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Üretim kapasitesi artan ürün sayısı en çok olan sektörler, Nace 28, makine ve ekipman imalatı sektörü, Nace 20, kimyasal ürünlerin imalatı sektörü, Nace 10 gıda ürünleri imalatı sektörü oldu" ifadelerini kullandı.

Rifat Hisarcıklıoğlu (sağda) Bakan Varank'a plaket verdi.

AVRUPA'NIN ANA TEDARİKÇİLERİ ARASINDAYIZ

Türkiye'nin özellikle son 20 yılda sanayide yakaladığı ivme ve ulaştığı seviyenin ortada olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, pek çok sektörde dünya ve Avrupa ölçeğinde ilk sırada yer aldığını ve Avrupa'nın ana tedarikçileri arasında olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, amaçlarının yakalanan ivmeyi sürdürmek olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "İşte bu amaçla Sanayinin Liderleri Programını başlattık. Bu program, sanayi kapasite raporları verileri baz alınarak hazırlandı. Sanayi kapasite raporlarımızla sanayicilerimizin makine parklarını, istihdam bilgilerini, üretim ve tüketimlerini kayıt altına alıyoruz."

YENİ YATIRIMLARA IŞIK TUTACAK

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sanayi veri tabanının ve Sanayinin Liderleri Programı'nın yeni yatırım kararlarının doğru alınmasına ışık tutacağını vurgulayarak şöyle devam etti: "Yatırımcılarımızın da buradaki bilgileri, önemli bir referans kaynak olarak kullanmalarını, böylece hem kendileri hem de ülkemiz için daha faydalı sonuçlar verecek yatırım kararları almalarını bekliyoruz. Hangi sektörde öne çıktıklarını ve hangi sektörde kümelenme oluşmasını sağladıklarını bulacaklar."