''Uluslararası aktörlerin ekonomiye güveni arttı''

Londra'da 40'a yakın finans kuruluşuyla görüşen Bakan Nebati, piyasa aktörlerinin bakışının olumlu olduğunu söyledi. Nebati “Piyasa aktörlerinin bizim izleyeceğimiz yol ve adımları bilmesi, güveni artırdı” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İngiltere'nin başkenti Londra'da yatırımcılarla göreve geldikten sonra gerçekleştirdiği ikinci ikinci görüşmenin detaylarını anlattı. Nebati önceki günkü görüşmelerde, yabancı yatırımcıların ve piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine ilişkin geri dönüşlerinin oldukça olumlu olduğunu belirterek, "Piyasa aktörlerinin bizim kararlığımızı, izleyeceğimiz yol ve adımları bilmesi, Türkiye ekonomisine olan güveni artırdı" dedi.

GÜVEN DAHA DA ARTACAK

Son iki yılda tüm dünyanın karşılaştığı en büyük problemin artan enflasyon olduğuna değinen Nebati, "Enflasyonu düşürmeye yönelik bir dizi adım attık ve atmaya da devam edeceğiz. Makroekonomik göstergelerin düzelmesiyle Türkiye ekonomisine duyulan güvenin daha da artacağına olan inancımız tamdır" değerlendirmesinde bulundu.

Göreve geldiği ilk günden itibaren gerek yurtiçi gerekse yurtdışı piyasa aktörleriyle toplantılar yaptığını belirten Nebati, Londra'da sadece bir gün içerisinde 15'i varlık yönetim şirketi, 15'i uluslararası kalkınma ve yatırım bankası, 4'ü özel sermaye ve altyapı fonu olmak üzere 40'a yakın üst düzey yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

HASARSIZ ATLATIRIZ

Türkiye ekonomisinin dirençli olduğunu belirten Bakan Nebati, "Ülkemiz; uzun yıllardır uyguladığı başarılı dış ticaret politikalarıyla ihracatta hem ürün hem de pazar çeşitlendirmesini sağlamış olup, dinamik ve şoklara karşı bağışıklığı yüksek olan reel sektörüyle bu süreci hasarsız bir şekilde atlatma kabiliyetine sahiptir" açıklamasında bulundu.

TAHVİL İHRACINA 3 KAT TALEP

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dolar cinsinden 2027 vadeli tahvilinde ihraç miktarı 2 milyar dolar oldu. Tahvile 150'nin üzerinde yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Tahvilin yüzde 27'si Orta Doğu, yüzde 25'i Türkiye, yüzde 23'ü Birleşik Krallık, yüzde 18'i ABD, yüzde 6'sı diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 1'i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

ÜLKEMİZ ŞOKLARA SON DERECE DİRENÇLİ

Nureddin Nebati, Türkiye'nin mevcut küresel risklere karşı hazırlıkları hakkında da bilgi vererek, "Hayata geçirdiğimiz politika adımlarımız sayesinde ekonomimizdeki kırılganlıkları azalttık. Ülkemiz gerek güçlü kamu maliyesi gerek sağlam bankacılık sektörüyle şoklara son derece dirençlidir" değerlendirmelerinde bulundu. Türkiye'nin güçlü mali disiplinine dikkati çeken Nebati, dünyada bütçe açıklarının çift haneleri, borçluluk seviyelerinin ise üç haneleri gördüğü bir ortamda sağlam ve ihtiyatlı bir kamu maliyesine sahip olunduğunu söyledi.