Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul için yabancı devler yarışıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un öneminin Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da attığını söyledi. Karaismailoğlu, dünyanın büyük altyapı firmalarının proje için birbiriyle yarıştığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'u inşa edebilecek yerli güçlü firmalar olduğunu, dünyanın büyük altyapı firmalarının da proje konusunda "birbiriyle yarıştığını" söyledi. Projeyi "uzun vadeli" olarak değerlendiren Karaismalioğlu, uluslararası gelişmelere de değinerek, "Şu anda başlangıçtaki maliyette değişiklik yok. Bizim bu işleri yapabilecek büyüklükte ciddi firmalarımız var. Onlarla birlikte dünyanın önde gelen firmaları kendi aralarında yarıştalar" dedi.

ÖNEMİ ARTIYOR

Ulaştırma muhabirleriyle iftarda bir araya gelen Karaismailoğlu, Rusya-Ukrayna savaşıyla Kanal İstanbul'un öneminin daha da arttığını belirterek "Kanal İstanbul'un yapımını eleştirenler sadece bu işi bir emlak, rant dedikodu siyasetine dönüştürerek karalamaya çalışıyorlar. Halbuki biz burada küresel bir lojistik hareketten bahsediyoruz. Montrö'nün Kanal İstanbul ile hiçbir alakası yok. Çünkü bu sözleşme hem İstanbul Boğazı'nı hem Marmara'yı hem de Çanakkale Boğazı'nı kapsayan bir anlaşma. Kanal'dan geçenler Marmara Denizi'ni de Çanakkale Boğazı'nı da kullanacak. O yüzden Montrö'ye aykırı hiçbir şey yok" dedi. Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'la legonun parçasının tamamlanacağın da söyledi.

FİBER ALTYAPI ŞİRKETİ ARTIK KOLAY

Karaismailoğlu, Varlık Fonu'nun Türk Telekom'u almasıyla uzun süredir tartışılan fiber kablo altyapısının ortak kullanımı konusunda, "Varlık Fonu Türk Telekom'u aldıktan sonra ortak fiber altyapı şirketi şimdi daha kolay hale geldi" dedi.

UKRAYNA AÇIKLARINDA 22 GEMİMİZ BEKLİYOR

Bakan Karaismailoğlu, demir, ayçiçek yağı ve buğday yüklü gemilerin Ukrayna açıklarında beklediğini belirterek şunları söyledi: "Şu anda özellikle Ukrayna'nın Karadeniz'deki sahillerinde bekleyen 22 gemimiz var. Bunlardan çoğu Türk sahipli. Türk bayraklı olanlar da var içinde. O gemileri oradan almamız gerekiyor. Başlarda 200'ün üzerinde mürettebat vardı, onların bir kısmını tahliye ettik. Şimdi 90 mürettebat var ama onlar tahliye talebinde bulunmadı, gemiyi terk etmek istemiyorlar. Gemilerde tahıl, ayçiçeği yağı, demire kadar yük var. 50 güne yaklaştı. Gemi sahipleri de tedirgin, müjdeli haber bekliyor. Biz de teyakkuz halindeyiz. Hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye'nin dışında başka ülkelerin de gemileri var. Bölgede yaklaşık 100 gemi bulunuyor."

ANKARA-İSTANBUL ARASINA SAAT BAŞI YHT SEFERİ

Bakan Karaismailoğlu, Ankara-İstanbul YHT hattında Bilecik'teki tünellerin 2023 yılı sonunda tamamlanmasıyla ulaşımın 45 dakika kısalarak 3 saat 15 dakikaya ineceğini ve iki il arasında saat başı seferlerin planlandığını açıkladı. "Yerli ve milli trenimiz tahmini yaz ayları içinde yolcu taşımaya başlayacak, saatte 160 kilometre hıza sahip olacak. Bir taraftan da 225 kilometre/saat hıza kadar çıkabilecek trenin de tasarım çalışmaları devam ediyor" diyen Karaismailoğlu İstanbul'da yaz ayları itibarıyla metroları açmaya başlayacakların da anlattı. Karaismailoğlu "İlk Kağıthane-Havalimanı Metro Hattı ile başlıyoruz açmaya, peşinden Kadıköy-Kartal-Pendik bağlantısını Sabiha Gökçen'e kadar uzatacağız" dedi.