Ukrayna'da ateş büyüyor... Seferberlik ilan edildi! Sınır hattında savaş durumu

Ukrayna ordusu ve Donetsk'teki ayrılıkçı güçlerin çatışmalarında ilk kan aktı. İki Ukrayna askeri ölürken, Rus bölgesinde OHAL ilan edildi, yedek askerler de birliklerine çağrıldı.

Rusya-Ukrayna sınırında gerilim giderek tırmanıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu, 2 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini ve 4 askerin yaralandığını açıkladı. Rusya yanlısı ayrılıkçıların, 70 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

GENEL SEFERBERLİK

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin savaşın şiddetleneceği korkusuyla genel seferberlik başlattığını duyurdu. Puşilin, "Yedeklerde bulunan yurttaşlarımı askerlik ofislerine gelmeye çağırıyorum. Genel seferberlik hakkında bir kararname imzaladım" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde birden fazla büyük patlama meydana geldi.

PEŞ PEŞE PATLAMALAR

Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbass bölgesinde yer alan Luhansk kentindeki doğalgaz boru hatlarında gece saatlerinde patlamalar meydanda geldi. Çıkan yangın yaklaşık 1 saat içinde söndürüldü.

KALIN: GERİLİM DÜŞÜRÜLMELİ

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Ukrayna meselesinin çözümü için diyalog diplomasisinin öncelik kazanması, karşılıklı olarak ve gerilimi düşürecek adımların atılması gerekiyor. Bu yönde Türkiye üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecek" dedi.

SİVİLLER BÖLGEYİ TERK EDİYOR

Paniğe neden olan açıklamalar ve siren seslerinin ardından Donbass bölgesindeki halkın evlerini terk etmek için hazırlıklara başladığı ve uzun ATM kuyrukları oluşturduğu öğrenildi.

ÜLKEYİ TERK EDİN ÇAĞRISI

Ukrayna sınırındaki bir Rus bölgesi de, Ukrayna'da gelen insan sayısının artması nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Almanya ve Fransa da, Ukrayna'daki vatandaşlarına ülkeyi acil terk etmeye çağırdı.

RUSYA'DAN YENİ TATBİKAT

Batı, Almanya'da Rusya-Ukrayna krizini tartışırken Rusya da büyük bir gövde gösterisine başladı. Rusya dün balistik ve seyir füzelerle bir tatbikat gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'başkomutan' sıfatıyla bizzat izlediği tatbikatlar batıya gözdağı niteliği taşıyor.

Putin, Belarus lideri Lukaşenko ile birlikte tatbikatı izledi.