Ukrayna ve Rus buğdayı için çözüm! Karadeniz'e İstanbul merkezli tahıl koridoru

Türkiye'nin yürüttüğü diplomasi sonucu BM, tahıl krizinin çözümü için ‘İstanbul planı' hazırladı. Komuta merkezinin İstanbul olacağı plana göre Karadeniz mayından arındırılıp, dünyaya tahıl ulaştırılacak.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana barış için çok yönlü diplomasi yürüten Türkiye, savaştan kaynaklanan küresel gıda tedariki sorununu çözmek için de devreye girdi. Savaş nedeniyle başta hububut olmak üzere ortaya çıkan küresel gıda krizinin çözümü için komuta merkezinin İstanbul olacağı 'tahıl koridoru' kurulacak. Türkiye'nin yürüttüğü yoğun diplomasi sonucu Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 'tahıl koridoru'nun işleyişine ilişkin yol haritası hazırlandı.

4'LÜ TOPLANTI YAPILACAK

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya ve Ukrayna'daki tahıl stoklarının güvenli şekilde küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin katılımıyla önümüzdeki günlerde İstanbul'da bir toplantı yapılarak yol haritasının detayları masaya yatırılacak. Toplantıda, bölgedeki deniz mayınlarının temizliği başta olmak üzere gemilerin güzergahı, sigortası, güvenliği gibi konular detaylı şekilde değerlendirilecek.

İSTANBUL'A KOMUTA MERKEZİ

Ukrayna ve Rusya'nın da olumlu yaklaştığı mekanizma ile Karadeniz'deki limanların çevresinde mayın temizliği yapılarak tahıl stokunun dış pazarlara güvenli şekilde ulaşması sağlanacak. Türkiye'nin, Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuğu ile BM'nin koordinasyonunda İstanbul'da kurulması planlanan komuta merkezi aracılığıyla Ukrayna ve Rusya'daki 20 milyon ton tahılın küresel pazarlara sunulması planlanıyor.

TMO, İNDİRİME DEVAM EDECEK

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmek fiyatındaki artışı engellemek amacıyla fırınlara indirimli un satışı uygulamasına haziranda da devam edecek. Karar TMO yetkilileri ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin önceki gün yaptığı görüşmede alındı.

FAO: GIDA DARLIĞI KAPIDA

Salgının üretim zincirindeki etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ilintili olarak ortaya çıkan küresel gıda krizini ele alan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Asistanı Abdul Hakim Elwaer "gıda darlığı" uyarısı yaptı. Halihazırda 800 milyondan fazla insanın gıda güvenliği konusunda sorunlar yaşadığını anımsatan Elwaer "Kıtlık olmayacak fakat özellikle düşük kapasiteye sahip ülkeler için oldukça uzun bir süre gıda darlığı kesinlikle olacak" dedi.

PUTİN VE ZELENSKİ DE OLUMLU BAKIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmelerinin önemli gündem maddelerinden biri de "tahıl koridoru" oldu. Putin, engelsiz kargo sevkıyatını kolaylaştırmaya istekli olduğunu kaydetti. Erdoğan da Ukrayna tarım ürünlerinin ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti. Erdoğan, Kontrol Merkezi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapmaya olumlu baktıklarını dile getirdi. Diplomatik kaynaklara göre, Putin ve Zelenski de "tahıl koridoru"nda işbirliğine olumlu bakıyor.