Ukrayna-Rusya-ABD hattı gerilirken Avrupa'nın endişesi başka... ''Putin AB'ye gaz arzını kesmez mi?''

Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki faaliyetleri işgal söylentilerini gündeme getirirken ABD'nin bu olası duruma nasıl bir cevap vereceği merak konusu. Ancak yakıt krizindeki İngiltere ve AB cephesi ise Putin'in gaz arzını engelleme adımından korkuyor. Bu endişe ABD'den yüksek sesle dile getirildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilim tırmanırken, ABD cephesinin "nükleer seçeneği" kullanmaya hazır olduğu ifade edildi. Böyle bir durum karşısındaysa Rusya Devlet Başkanı gaz arzı üzerinden yanıt verebilir.

Aksam.com.tr'nin İngiliz medyası Express'ten aktardığı habere göre, ABD'li yetkililerin Ukrayna geriliminde "nükleer seçeneği" caydırıcı bir unsur olarak gördükleri bildirilse de, Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzı üzerindeki kontrolü, Putin'in karşılık verebileceği anlamına geldiği belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yükselen tehditlerine karşılık ABD nasıl bir hamle ile cevap vereceğini tartışırken Florida Valisi Ron DeSantis'in basın sekreteri Christina Pushaw'ın, Twitter'daki "Rusya, yanıt olarak AB'ye gaz arzını kesmez miydi?" paylaşımı İngiliz medyasında yer aldı.

Rusya, AB'nin doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor. Ancak Bay Biden'ın son uyarısı, iki liderin bugün Ukrayna ile artan gerilime ilişkin merakla beklenen bir video toplantısında buluşmaya hazırlanırken geldi.

ABD Başkanı Biden geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, Kremlin'in Ukrayna'daki bir NATO varlığının kırmızı çizgiyi aşacağını ifade eden söylemine karşılık "kimsenin kırmızı çizgilerini kabul etmeyeceğini" söylemişti.

ABD'nin bir başka kozu olarak ise Biden'ın, Rusya'nın dünya çapındaki bankaların kullandığı uluslararası ödeme sisteminden başka bir yaptırım şekli olarak bağlantısını kesmeyi düşündüğü söyleniyor.