Türklerin Mirası 2023'te tamamlanacak

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Türklerin Mirası projesi için Selçuklu Belediyesi tarafından çalıştay düzenlendi. Başkan Ahmet Pekyatırmacı, “18 bölüm belgesel ve 17 ciltlik külliyattan oluşacak proje 29 Ekim 2023'te tamamlanacak” dedi.

Selçuklu Belediyesi, tarihi hafızanın korunması ve desteklenmesi adına Cumhurbaşkanlığı himayesinde "Türklerin Mirası" isimli proje ve Selçuklu Medeniyeti Tarih ve Kültür Müzesi ile ilgili konular ışığında fikir çalıştayı yapıldı. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, belediye tarafından kazandırılan eserler hakkında şunları söyledi: "Anadolu Selçuklu mimari eserlerine ait envanter kayıtlarını güncellerken, müze eserleri envanter kayıtlarını ise birleştirerek ilk defa dijital ortama aktardık. Belediye, tarihimize ve kadim medeniyetimize vefa anlamında kültürel, sanatsal ve mimari alanlarda ciddi çalışmalar yapmış ve yapmaya devam ediyor."

18 BÖLÜMLÜK BELGESEL

"Tüm çalışmalarımızı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin "Türkler" konulu en büyük kültür projesi olan "Türklerin Mirası" projesi ile sürdürüyoruz. Bu proje 18 bölüm belgesel ve 17 ciltlik külliyattan oluşmaktadır. Selçuklu Belediyesi olarak, bu projenin ilk etabı olan 4 bölüm belgesel ve 4 ciltten oluşan yayını bir yıl içinde gerçekleştireceğiz. Projenin tamamı ise 36 ayrı ülkeden eserlerin yer alacağı devasa bir çalışma olarak, 29 Ekim 2023'te tamamlanacak."

'PROJENİN TABANINI GENİŞLETMEK GEREKİYOR'

65. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Türk Dünyası Vakfı Başkanı Nabi Avcı, "Bu tür projelerin başarısı olabildiğince tabanı genişletmekten geçiyor. Zaten projenin adı Türklerin Mirası. Demek ki varisler geçiyor. İşte o varislerin başında da gençler ve çocuklar geliyor. Bu proje aynı zamanda kitleselleşmeye ve kitlesel ilgiye çok açık bir proje" dedi.

GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZE YANSITACAK

Selçuklu Belediyesi geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlediği 'Yaşayan Miras' isimli çini yarışmasını bu yıl ikinci kez düzenliyor. 10 Nisan tarihi itibari başvuruları başlayan yarışmaya katılmak isteyenler gerekli belgeler ve eserlerini 26 Ağustos'a kadar gönderebilecek. Yarışmacılar üretim aşamasında istedikleri tüm teknikleri kullanarak Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemini yansıtan özgün eserler ortaya çıkaracak. Kaşi, Evani ve Seramik kategorilerinde düzenlenen yarışmaya katılımcılar bu üç kategoriden sadece birine eser gönderebilecekler. Yarışma kapsamında her kategoride birincilere 15 bin, ikincilere 10 bin, üçüncülere 7 bin TL ödül verilecek. Her kategoride sıralamaya giren ikişer kişiye ise mansiyon ödülü 4 bin, sergilenecek eserlere ise 2'şer bin TL ödül verilecek. Kadim çini geleneğine verdikleri öneme dikkat çeken Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Yarışmamıza katkı veren jüri üyelerimize, belediye çalışanlarımıza teşekkür ediyor, katılımcılara başarılar diliyorum" dedi.

ÇOCUKLARA ÖDÜL YAĞDI

Selçuklu Belediyesi'nin her yaş grubundan yoğun ilgi gören '8. Online Kitap Okuma Yarışması' ve 'Hayat Resim Defterine Sığar' isimli iki yarışmada ödüller sahiplerini buldu.

Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen ve bir gelenek haline gelen, çocuklarla, yetişkinlere kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen 8.Kitap Okuma Yarışması ile çocukların ve gençlerin ekran karşısında geçirdiği zamanı azaltmak ve hayata karşı farklı ufuklar kazandırmak için düzenlediği Hayat Resim Defterine Sığar isimli yarışmalarının ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Selçuklu Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmalarda çocukların önceliğinin büyük olduğuna vurgu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, şunları söyledi: "Yaptığımız çalışmalar genel itibarıyla çocuklarımızın güvenli yarınlarına dokunabilmek, müreffeh bir toplum inşasında gençlerimizin önünü açmaktır. Toplam maliyeti 1 milyon 250 bin TL olan resim yarışma programımız üç kategoride çeşitli temalarda planlandı. Selçuklu'da ikamet eden 6 bin çocuğumuz başvurmuş, 845 katılımcı resimlerini teslim ederek jüri değerlendirmesine katıldılar. İki özel yarışmamızda da dereceye girerek ödüle layık görülen evlatlarımızı tebrik ediyorum."

POLİS HAFTASI'NDA ANLAMLI AÇILIŞ

Selçuklu Belediyesi ilçenin ihtiyaçları doğrultusunda modern ve konforlu tesisleri kazandırmaya devam ediyor. Bu kapsamda Yazır Mahallesi'nde yapımı tamamlanan ve Emniyet Teşkilatı'na tahsis edilen Selçuklu İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliği binası düzenlenen törenle açıldı. Merkezin açılışının Türk Polis Teşkilatı'nın 177. kuruluş yıldönümünde yapılması da açılışa anlam kattı. Bodrum, zemin ve üzerinde iki kattan oluşan Selçuklu İlçe Emniyet Müdürlüğü binası içerisinde 4 adet nezarethane, teknik alanlar, bürolar, toplantı odası, mutfak, çok amaçlı salon, yemek salonu, çalışma odası, aktivite odası, soyunma odası, duşlar ve 475 metrekarelik yeşil alanın yanı sıra 36 araçlık otopark yer alıyor. Karakol binası olarak planlanan daha sonra İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilen bina 6 milyon 452 bin TL'ye mal oldu.

İHTİYACIMIZ KARŞILANDI

Başkan Ahmet Pekyatırmacı, "Mahallemizin böyle bir merkeze ihtiyacı vardı, hamdolsun bu ihtiyacı kısa sürede çözüme kavuşturduk. 2 bin 60 metrekare alan üzerine kurulu olan polis merkezimizin belediyemize maliyeti toplam 6 milyon 452 bin TL oldu. Durmak yok, yola devam diyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

BOSNA İLE ARAMIZDAKİ KARDEŞLİK BAĞIMIZI GÜÇLENDİRİYORUZ

Balkan topraklarındaki ecdat yadigarı Bosna Hersek'le her platformda işbirliği ve kardeşlik bağını kuvvetlendiren Selçuklu Belediyesi bu kapsamda çalışmalarını sürdürüyor. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı bu çalışmalar kapsamında bir dizi etkinlik ve temas için ziyarette bulundu. Başkan Pekyatırmacı Bosna ziyaretinde Türk Dünyası Belediyeler Birliği Üyesi Novi Grad Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Semir Efendic'le istişare toplantısı gerçekleştirdi. Daha sonra Kurtuluş Günü sebebiyle Saraybosna'ya geçen Başkan Pekyatırmacı kardeş belediye Stari Grad Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Pekyatırmacı, "Selçuklu Belediyesi'nin Bosna Hersek ile olan tarihi ve kültürel bağları her geçen gün daha da kuvvetleniyor. Biz bu topraklara her gelişimizde kardeş özlemimizi gideriyoruz ve ecdadımızı birlikte yad ediyoruz" dedi.

İPEK YOLU KONAKLARI TARİHE TANIKLIK EDECEK

Selçuklu Belediyesi yayın hayatına yeni eserler kavuşturmaya devam ediyor. Daha önce Büyük Selçuklu Mirası, Anadolu Selçuklu Mirası Çağı ve Selçuklu Dönemi Saraylar ve Köşkler eserlerini yayın hayatına kazandıran Selçuklu Belediyesi, son olarak İpek Yolu Konakları eserini hazırladı. Profesör Doktor Osman Eravşar tarafından kaleme alınan eserde Orta Çağ döneminde Çin'den Avrupa'ya uzanan İpek Yolu olarak adlandırılan ticaret yolu üzerinde yer alan hanlar ve kervansaraylar hakkında bilgi veriliyor.

TİCARETİ GELİŞTİRDİ

İpek Yolu Konakları eserinde Selçuklu döneminde kervansarayların konaklama merkezi yanında ticaretin gelişmesi ve ülke güvenliğine sağladığı katkıdan bahsediliyor. İki ciltten oluşan eser Selçuklu dönemi hanları ve kervansarayları hakkında çalışmayı yapan Kurt Erdmann'ın yöntemleri kullanılarak hazırlandı. Fotoğrafların büyük çoğunluğu ise Prof. Dr. Osman Eravşar'ın şahsi arşivinden çıkarılarak tarihi yansıttı. Başkan Pekyatırmacı, kültür hayatına yeni kazandırılan eserlerle katkı sağlamaya devam edecekelrini belirtti.