Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni, görkemli bir etkinlikle gerçekleştirildi. Diyarbakır Anneleri ödüllerini alırken duygusal anlar yaşandı. Bakan Fatih Dönmez “Omuz omuza hedeflerimize yürüyoruz” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde bu yıl dördüncüsünü düzenlenen Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni'nde bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin en büyük projelerinde kadınların imzası olduğunu belirtti. Bakan Dönmez, "Enerji sektöründe bilinen algıları sizlerin desteğiyle ve katılımıyla değiştireceğiz. Eğer sizler de bunun bir parçası olursanız gelecek nesillere de enerji sektörünün yolunu açmış olacağız" dedi.

OMUZ OMUZA YÜRÜYORUZ

Son yıllarda enerji şirketlerinin her kademede daha fazla kadına yer verdiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Dönmez, "Bunu büyük bir gururla söylüyorum ki bizler enerji sektörü olarak büyük bir aileyiz. Bu ailede ne birimiz önde ne diğerimiz arkada, hepimiz yan yana, hepimiz omuz omuza, büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru yürüyoruz. Kadınlarımızın varlığıyla Türkiye'nin en büyük projelerine hep birlikte imza atıyoruz" diye konuştu. Dönmez, son 20 yılda kadınların emekleriyle Türkiye'nin yenilenebilir enerjide örnek gösterilen ülkeler arasına girdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

KADINLARIN İMZASI VAR

"Yeri geldi engin denizleri hep birlikte aştık. Türkiye'nin kaderini değiştiren Karadeniz'deki yerli gaz keşfimize hep birlikte imza attık. Mavi Vatan'daki her yolculuğumuza kadınlarımızın bilgi ve tecrübesiyle çıktık. Yerin metrelerce altında ya da yüzlerce metre üstünde, aydınlığı yeryüzüne taşımak için kadınlarımız Türkiye'nin dört bir yanındaydı. Bugün, Türkiye'nin en büyük projelerine bakın. Hepsinin altında kadınlarımızın imzasını, kadınlarımızın dokunuşunu göreceksiniz. Bizim amacımız sadece bu başarıları görünür kılmak. Enerjiye dair geliştirilen cinsiyetçi algıları hep birlikte değiştirmek."

JÜRİDE BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ İSİMLER YER ALDI

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri'nin başkan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin'in başkan yardımcısı olduğu jüride Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Borsa İstanbul Başkanı ve Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanvekili Erişah Arıcan gibi birçok önemli isim yer aldı.

ÜLKEMİZDE KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 26.3

Bakan Dönmez, Türkiye geneli kadın istihdamının yüzde 26,3, enerji sektöründe ise bu oranın yüzde 12,1 seviyesinde olduğunu belirterek, "Bu rakamlar enerji sektörü olarak yürüyecek daha uzun bir yolumuzun olduğunu gösteriyor. Kadınlarımıza bu yolda her türlü kariyer imkanını açmakta kararlıyız. Kadınlarımızın önüne konulan cam tavanları kırmaya, öğrenilmiş çaresizliği yok etmeye kararlıyız" diye konuştu. Enerji sektöründe kariyer yapmak isteyen bütün kadınlara seslenen Dönmez, "Enerji sektöründe bilinen algıları sizlerin desteğiyle ve katılımıyla değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

İŞTE GURUR TABLOSU

Pandemi nedeniyle önceki ödül töreni ile bu yılki ödüller birlikte dağıtıldı. Jüri Özel Ödülü 2020, Diyarbakır annelerinden Rahime Taş, Esmer Koç ve İmmihan Nilifırka'nın, Jüri Özel Ödülü 2022 ise TURKOVAC bilim ekibi kadın üyelerinin oldu.

İlham Veren Kadın Ödülü 2020'ye, dünyadaki "En İyi 10 Öğretmen" arasında gösterilen ve Samsun'da öğretmenlik yapan Nurten Akkuş, 2022'nin ödülü ise Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda madalya alan kadın sporcular seçildi.

Akademi Ödülü 2020'yi İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Figen Kadırgan, 2022'yi ise Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Güneş aldı. Kadırgan ve Güneş, ödülünü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Melik'ten aldı.

Profesyonel Ödülü 2020'yi Enerjisa Dağıtım Şirketleri'nden Hülya Erdener Akınç, 2022'yi Aras Elektrik Dağıtım AŞ'den Meryem Akpınar'ın oldu. Ödülleri FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin takdim etti.

İş Dünyası Ödülü 2020'nin sahibi Schmid Pekintaş Genel Müdür Yardımcısı Derya Kaya, 2022 ödülünün sahibi ise Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalyon PV İcra Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli oldu. Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Azeri verdi.

Girişimcilik Ödülü 2020'yi Kastamonu'da arıcılık yapan Aysel Bakır, 2022'yi sebze meyve kurutma sektöründe girişimi bulunan Yasemin Korkut aldı. Bakır ve Korkut, ödülünü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'tan aldı.

Enerjide Örnek Şirket Ödülü 2020 Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'nin, 2022 ödülü de Shell'in oldu. Ödülleri, Bakan Dönmez takdim etti.