Türkiye'nin yüzde 30'u gizli tüberküloz! 3 haftadan uzun öksürük verem belirtisi

Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de ise nüfusun %10-30'unda gizli verem bulunduğunu söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada 2 milyar kişinin gizli tüberküloz (verem) olarak bakteriyi taşıdığını, Türkiye'de ise nüfusun %10-30'unda gizli verem bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği belirterek şöyle devam etti:

100 BİNDE 13 KİŞİDE VAR

"Her gizli verem tanısı konan hastaya tedavi gerekmiyor. Ama ileride aktif hastalığa dönüşme riski fazla olan kişilerin 'koruyucu' dediğimiz tedavileri alması önemli. DSÖ, 'Tüberkülozun Sonlandırılması Projesi' kapsamında, özellikle aktif veremin görülmediği ya da çok az görüldüğü ülkeler için gizli veremin koruyucu tedavisini tavsiye ediyor. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'de 100 binde 13 kişi yeni vaka olarak tespit ediliyor."

3 HAFTA SÜREN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişinin tüberküloz ile enfekte olduğunu söyledi. Önal, "3 haftadan uzun süren ve tedaviye yanıt vermeyen öksürük tüberküloz hastalığı için önemli bir belirti" dedi.