Türkiye'nin mega projeleri kadın emeğiyle yükseliyor

Türkiye'nin mega projelerinde kadın çalışanların imzası dikkat çekiyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşasında 50'si mühendis olmak üzere 312 kadın çalışan görev yaparken, sondaj gemilerinde de kadınların sayısı artıyor.

Kadın çalışanlar, Türkiye'nin mega projelerinde de varlığını güçlendiriyor. 18 Mart'taki büyük açılışa gün sayan 1915 Çanakkale Köprüsünün inşaat çalışmalarında 50'si mühendis, 312 kadın görev yapıyor. Kadın çalışanlar dev projede, şantiyeden büro işlerine kadar önemli vazifeler üstleniyor. Şantiyede kalite mühendisi olarak görev yapan Elif Emel Çolak da, bu kadınlardan biri. 2018'den bu yana projede görev aldığını anlatan Çolak, "Takip ve analizlerden sorumluyum. Kadın olarak köprüdeyiz, mutluyuz, iş şartları her ne kadar inşaat olarak gözükse de zor olarak bilinse de aslında değil. Hep birlikte kadını, erkeği her işin ucundan tutup projeyi zamanında, başarılı bir şekilde tamamladığımızı düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

HER ŞEYİ BAŞARABİLİRİZ

Elektromekanik mühendisi İlknur Akşar da hem sahada hem ofiste işin ilerleyişini takip ettiğini dile getirdi. Yaklaşık 1 yıldır projede görev aldığını anlatan Akşar, şöyle konuştu: "Bence mühendislik erkek işi düşüncesi eskidenmiş çünkü şu an baktığımızda bile üniversitelerin mühendislik dallarında makineden tutun, inşaat, elektronik mühendisliğine kadar her yerde kadınlarımızı görebiliyoruz. Kadın elinin değdiği her yer bir şaheserdir. Kadın isterse her şeyi başarabilir." Saha mühendisi Elif Selin Sezgin de 3.5 yıldır şantiyede görevli olduğunu belirterek, "Kadınlar istediği zaman her şeyi başarabilir" diye konuştu.

ŞANTİYEDE CİNSİYET YOK

Kalite kontrol departmanında görevli Emel Gören de, projede yer almanın onurunu yaşadığını, kadın ve erkek demeden emek veren herkesle başarıya ulaşmanın çok güzel bir duygu olduğunu anlattı. Doküman kontrol şefi Elif Eroğlu ise çok büyük bir ekiple çalıştıklarını vurgulayarak, "Şantiyede cinsiyet pek yok. Sahaya çıktığımız zaman 'hiç kimse bu kadın, bu erkek' demeden işini yapıyor. Betondayız, çelikteyiz, kaynaktayız, her yerdeyiz" değerlendirmesini yaptı. Kalite kontrol departmanı uzmanı Sultan Şafak da uluslararası projenin önemine değinerek, "Köprümüz biz kadınların eli değdikçe daha da güzel oldu, daha da güzelleşecek" ifadelerini kullandı.

'MÜHENDİS KIZLAR' İLKLERE İMZA ATTI

LİMAK Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir de, birçok ilki bünyesinde barındıran 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nde 50 kadın mühendisin de imzasının olduğunu bildirdi. Özdemir, Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından yapım ve işletim hakkı alınan projede kadın mühendislerin hem köprü hem de otoyol tarafında saha mühendisliği dahil çok farklı alanlarda çalıştıklarını söyledi. Özdemir, kadın mühendislerden 5'inin aynı zamanda 'Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi& öğrencisi olduğunu söyledi. Özdemir, TMK projesinde 560 kadın mühendisin desteklendiğini, bu yıl da projeye 150 kadın mühendislik öğrencisiyle devam ettiklerini kaydetti.

HER TÜRLÜ 'ERKEK İŞİ'NE KARIŞABİLİRİZ

Kanuni sondaj gemisinde de kadın çalışanlar dikkat çekerken, Materyal ve Lojistik Koordinatörü olarak görev yapan Dilay Altunay, toplumsal ön yargıların hayallerin önüne geçmemesi gerektiğini belirterek, "Her türlü erkek işine karışabilirsiniz" dedi. Altunay, 'erkek mesleği' olarak görülen işlerde görev almak isteyen kadınların hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğini söyledi. Altunay, gemide çalışanların yüzde 97'sinin erkek olduğunu belirterek, "TPAO'nun gemiye transfer sürecimde beni çok cesaretlendirdiğini ve kadın personel istihdamı konusunda destekçi olduğunu özellikle eklemek isterim" dedi.