Türkiye'den tedarikçi aramaları hızlanıyor

İmalat sanayiinde kullanılan parçaların üretimine yönelik ileri döküm yöntemi olan hassas döküm, dünyada ve Türkiye'de büyümeye devam ediyor.

Makim Makina Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin İleri, Çin'in ticari sınırlamalara tabi olmasıyla birlikte, Avrupalı firmaların özellikle Türkiye'den tedarikçi aramalarını hızlandırdığını belirterek, şunları söyledi:

SİPARİŞLERDE ARTIŞ

"Dünya ticaret savaşlarındaki bu gelişmeden dolayı Türkiye'de hassas döküm sektörü, avantajlı konuma gelmiş durumda. Döküm sektörünün genelinde olduğu gibi, Avrupa'daki firmalar, Çin'den alımlarına alternatif olarak Türkiye'deki ve Doğu Avrupa'daki hassas döküm firmalarından tedarik çalışmalarına başladılar. Bu siparişlerde artışa neden oldu. Özellikle medikal ve savunma sanayiine yönelik üretimin artması gerekir." Sektörün artan taleple birlikte kapasite sıkıntısı yaşadığına da vurgu yapan İleri, "Zaman zaman teslimatlarda gecikmeler yaşanabiliyor. Bu da sektörün Türkiye'de kapasite artırma potansiyelini gösteriyor" dedi.

AVRUPA'DA İKİNCİLİĞE YÜKSELDİK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Döküm Sanayi Sektör Meclisi-2020 Hassas Döküm Raporu ile Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği'nin (TÜDÖKSAD) 2021'e ilişkin sektör raporuna göre, 2020'de sektörün pazar büyüklüğü 22-24 milyar dolar aralığında yer alıyor. Amerikan Dökümcüler Birliği'nin (AFS) Ocak 2021'de yayınladığı; 54. Dünya Döküm Üretimi istatistiklerine göre de Türkiye, iki basamak yükselerek dünyada 9'uncu, Avrupa'da ise İtalya'yı geçerek ikinci büyük döküm üreticisi konumuna geldi.