Türkiye tahliyeler için seferber oldu

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi, bugüne kadar 16.700 kişinin tahliye edildiğini söyledi. Mariupol'de 80 bin sivilin gözü çıkış için Türkiye'de. Batıdan karayolu, güneyden de gemiyle tahliye üzerinde duruluyor.

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat günü başlayan savaşın üzerine harekete geçerek bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için çalışmalara başladı. İlk günden bugüne çok sayıda kişi anavatanına dönmeyi başarırken, Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Ahmet Güldere konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Şimdiye kadar 16 bin 700 kişinin tahliye edildiğini söyleyen Ahmet Güldere, "Tahliye işlemleri farklı yollardan sürecek. Ancak daha fazla tahliye için henüz erken" dedi.

Genel hava sahasına ilişkin de konuşan Güldere, "Uçaklarımız güvende. Bizim uçaklarımızın ayrılışı için mümkün olan ilk fırsatta talimat vereceğiz. Ülkenin büyük bir bölümde ateşkes olmadığı sürece hava sahasının açılmasının mantıklı olmadığını düşünüyorum. Kiev'in sokaklarını görüyorsunuz. Şu an normalleşmiş bir şehir olduğunu söyleyemeyiz. Ülkenin batısıyla karadan gelmek mümkün ama şu aşamada çok güvenli değil. Ama özellikle hava sahası açılmadan dönüş konusunda çok acele edilmemesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE FORMÜLÜ

Rusya işgalinde yerle bir olan ve büyük bir insani felakete doğru giden Mariupol kentinden 80 bin sivilin tahliyesi için Türkiye formülü gündemde. Türkiye'nin bölgede tahliye operasyonuna hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski hem de Rusya Genelkurmayı'ndan olumlu sinyaller geldi. Milli Savunma Bakanlığı da, gemilerin tahliye için hazır olduğunu açıkladı.

KREMLIN: ZELENSKI'Yİ ÖLDÜRME PLANIMIZ YOK

Rusya lideri Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna'nın lideri Vladimir Zelenski'yi öldürmeyi düşünmediklerini söyledi. Fransız televizyon kanalı LCI'ya röportaj veren Peskov, Rus yetkililerin Zelenski'yi öldürmeyi istedikleri yönündeki haberleri yalanladı. Peskov, kendisine yöneltilen soruyu, "Hayır, bu doğru değil" cümlesiyle yanıtladı.

BM UKRAYNA'DA ACİZ KALDI

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Ukrayna savaşı nedeniyle Birleşmiş Milletler'i etkisiz kalmakla eleştirerek "Ukrayna'daki mevcut savaşta, Birleşmiş Milletler örgütünün acizliğine tanık oluyoruz" dedi. Vatikan'da genel kabul oturumunda konuşan Papa Franciscus, "Bugün sıklıkla jeopolitikten bahsediyoruz ama baskın mantık, en güçlü devletlerin etki alanını genişleterek, çıkarlarını savunma stratejileridir" dedi.

JAVELIN GÖNDERİLECEK! ABD'DEN YENİ SİLAH SEVKIYATI

24 Şubat'ta başlayan Rus işgaline karşı Ukrayna'ya silah gönderen ABD, 100 milyon dolarlık ek bir sevkıyat daha yapıyor. Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna ordusunun acil şekilde Javelin tanksavar füzelerine ihtiyaç duyduğunu aktardı. ABD Dışşileri Bakanı Blinken, her Rus tankına karşı 10 tanksavar sistemi vereceklerini söyledi. İşgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana sevk edilen silahların tutarı ise 1,7 milyar dolar oldu.

İSRAİL'LE ANLAŞMA

Avrupa ülkelerinden ilk kez doğrudan taarruz silahı temin eden Ukrayna'nın, arabuluculuk çabaları başarısız olan İsrail'den silah almaya çalıştığı bildirildi. Haaretz gazetesi, Ukrayna'nın İsrail'de özel silah anlaşması yapmanın yollarını araştırdığını yazdı.

YAPTIRIM KARARI

ABD, Buça'daki olayların ardından Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını yaptırım listesine alarak Rusya'daki yeni yatırımlara da yasak getirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD, Rus bankaları Sberbank ve Alfa Bank'a 'tam engelleme' yaptırımları getirdi.