Türkiye kara kışa teslim! Esaret 20 saatte bitti

Beyaz esaret mahsur bıraktı. Gaziantep'te son 54 yılın en yoğun kar yağışı hayatı felç etti. Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalan 2 bin 800 kişi kurtarıldı. Van, Bolu, Mardin ve Osmaniye'de de benzer görüntüler vardı. 54 ilde kar nedeniyle eğitime ara verildi.

Kara kış Türkiye'yi esir aldı. Gaziantep'te, önceki gün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, hayatı felç etti. Yağış nedeniyle yollar kapanınca toplu taşıma araçları seferlerini durdurdu. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü.

2 BİN 900 KİŞİ KURTARILDI

Gaziantep Valisi Davut Gül, kar yağışı ve kazalarla kayan araçlar nedeniyle ulaşıma kapanan Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalan 2 bin 900 kişiyle 1780 aracın 19 saatin sonunda kurtarıldığını belirtti. Gül, mahsur kalanların kumanya ihtiyaçlarının karşılandığını ve 186 kişinin hastanelere sevk edildiğini kaydetti. TAG otoyolunda mahsur kalanlar, yurt ve taziye evlerinde misafir edildi. Osmaniye'de de kar yağışı nedeniyle mahsur kalanlara gıda ve akaryakıt desteğinde bulunuldu, 317 kişi misafirhanelere yerleştirildi. Malatya'da ise ahır çatısının çökmesiyle 15 küçükbaş telef oldu. Trabzon'da donan dereye düşen otomobildeki sürücü Mustafa Zeren (51) hayatını kaybetti, 9 yaşındaki oğlu ağır yaralandı. Karadeniz'de 1644 yol ulaşıma kapandı. Türkiye genelinde 54 ilde eğitime ara verildi.

MEHMETÇİK YETİŞTİ

Kar ve buzlanma Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'nda ulaşımı vurdu. Binlerce kişi araçlarında mahsur kalırken ekipler seferber oldu. MSB tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 helikopter bölgeye kumanya yetiştirdi, TOMA'lar da yol açma çalışmalarına destek verdi.

TÜRKİYE KARA KIŞA TESLİM

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 446 kar mücadele merkezinde 10 bin 916 makine-ekipman ve 12 bin 645 personel ile kar yağışıyla mücadelenin yürütüldüğünü bildirdi.

BOLU DA KAPANDI

Bolu'da Doğu Gişeleri -Yeniçağ arasında yoğun kar yağışı ile buzlanma sonrası çok sayıda TIR kaydı. Kayan TIR'lar Anadolu Otoyolu'nun Ankara ve İstanbul yönüne ulaşıma kapattı. Yoğun kar yağışı gün boyu sürdü. Kara yolları ekiplerinin kar küreme, tuzlama ve kurtarma çalışmaları sonrası yol dün akşam saatlerinde iki yönde kontrollü olarak trafiğe açıldı.

İSTANBUL'DA ALARM

İstanbul'da gece saatleri itibarıyla başlayan kar yağışı kent genelinde etkisini sürdürüyor. Kar yağışında balık tutmak isteyen olta balıkçıları ise soluğu tarihi Galata Köprüsü'nde aldı. Öte yandan AKOM İstanbul için uyarı verdi. Bu kapsamda yarından itibaren başlayacak kuvvetli kar yağışının 4-5 gün etkili olması bekleniyor.