Türkiye, dünya üzerinde stratejik bir jeopolitik konuma sahip olduğu için Avrupa, Ortadoğu ve Asya'da önemli bir ülkedir. İki kıtayı birleştiren ve üç tarafı denizlerle kaplı olan Türkiye'nin siyasi ve fiziki haritası da merak konusu. Türkiye haritası, Türkiye siyasi haritası ve Türkiye fiziki haritası hakkında merak edilenleri haberimizde listeledik.
Dünyanın, kıtaların, büyük coğrafi bölgelerin siyasi bölümlerini veya insanlar tarafından oluşturulan sınırlarını temsil eden harita türüne siyasi harita denir. Siyasi haritalarda; ülke sınırları, yollar, askeri bloklar, belli başlı akarsu ve göller de yer alır. Siyasi haritalar, fiziki haritalar gibi yeryüzü şekilleri hakkında bilgi vermez. Siyasi haritalarda ülke, il ve ilçe sınırları ile birlikte denizlerin ve akarsuların da sınırları gösterilir. Siyasi haritası çizilen ülkenin, komşu ülkelerine de bu haritalarda yer verilebilir.
Türkiye siyasi haritasında il, ilçe, yerleşim alanları, idari bölümler ve siyasi sınırlar yer alır. Türkiye siyasi haritasında 81 il de yer alır. Bunlar; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak'tır.
Türkiye siyasi haritası il ve ilçe sınırları, denizler, yerleşim alanları ve yüzölçümleri hakkında detaylı bilgiler veren bir haritadır. Türkiye siyasi haritasında uzunluk ve alan bulma hesaplamaları rahatlıkla yapılabilir. Haritanın çizildiği ölçeğe göre farklı hesaplama yöntemleri kullanılabilir.
Türkiye siyasi haritası ile pek çok bilgiye ulaşmak mümkündür. Türkiye siyasi haritası özellikleri:
* Türkiye sınırları içinde yer alan illeri, ilçeleri ve bunların komşu olduğu illeri, ilçeleri gösterir. İllerde yer alan göllerin isimleri bu haritada yer alır.
* Türkiye'nin sınırları içinde kalan denizler hakkında bilgi verir. Denizlerin hangi iller ile komşu olduğunu gösterir.
* Türkiye siyasi haritasında başkent Ankara, imleç ile belirtilir.
* İllerin merkezleri siyah noktayla belirtilirken başkent Ankara kare şekilde belirtilir.
Siyasi haritalar bir ülkenin tüm sınırlarını gösterir. İller, ilçeler, denizler, göller, akarsular ve yerleşim bölgeleri siyasi haritalarda yer alır. Siyasi harita hangi ülkeye aitse o ülkenin başkenti bir imleç ile belirtilir. Ülkenin sınır komşusu olduğu tüm ülkeler siyasi haritalarda gösterilir. Ülkenin sınırları olan denizler ve akarsular da siyasi haritalarda gösterilir. Siyasi haritalar, bir ülkenin tüm siyasi sınırlarını çizer. Kuşbakışı ile ülkenin bütünlüğü hakkında detaylı bilgiler verir.
Siyasi haritalarda söz konusu ülkenin tüm illeri ve sınırlarında yer alan tüm denizlerin adı belirtilir. Türkiye siyasi haritasında 81 ilin sınırlarını görmek mümkündür. Yine Türkiye siyasi haritasında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz hakkında bilgiler yer alır.
Fiziki haritalar kısaca yeryüzü şekillerini ve coğrafi özellikleri gösterir.
Fiziki haritalarda yer şekillerine yer verilir. Fiziki haritaların en önemli özelliği yer şekillerinin farklı renkler ile temsil edilmesidir.
Fiziki haritalarda yer şekilleri, ülke sınırları, göl, akarsu ve denizler farklı renkler ile temsil edilir. Yer şekillerinin deniz seviyesinden yüksekliğini ve alçaklığını belirtmek için yedi farklı renk kullanılır.
* Fiziki haritalarda 0 ila 200 metre arası açık yeşil ile
* 200 ila 500 metre arasındaki yer şekiller yeşil ile
* 500 ila 1000 metre arası sarı renk ile
* 1000 ila 1500 metre arası turuncu ile
* 1500 ila 2000 metre arası yer şekilleri kahverengi ile
* 2000 ila 2500 metre arası koyu kahverengi ile
* 2500 metre (kalıcı kar sınırı olarak kabul edilir) üzeri beyaz renk ile gösterilmektedir.
Fiziki haritalarda ülke sınırları kırmızı renk ile deniz, göl ve akarsular mavi renk ile gösterilir. Derinlik artıkça mavinin tonunda da koyulaşma belirginleşir.
Siyasi haritalar kıtaları, komşu ülkeleri, askeri blokları gösterirken fiziki haritalar yeryüzü şekillerini ve coğrafi özellikleri gösterir. Siyasi ve fiziki haritalar farklı amaçlar için kullanılır. Siyasi haritalarda ülkeler için kullanıldığında her şehirde farklı bir renklendirme kullanılırken dünya için kullanıldığında her ülkede farklı bir renklendirme tercih edilir. Fiziki haritalarda kullanılan renklendirmeler yer şekillerinin denizden yüksekliğine göre yapılır.
Türkiye coğrafyası, Türkiye'nin iklim, nüfus, tarım, din, hayvancılık, ekonomi ve elbette ki yeryüzü şekillerinin bölgelere göre dağılımını gösterir. 36-42 derece Kuzey paralelleri ve 26-45 derece Doğu meridyenleri arasında yer alan Türkiye'nin, doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık zaman farkı bulunur. Türkiye'nin yeryüzü şekilleri arasında dağlar, düzlükler, akarsular ve göller yer alır. Türkiye'nin başlıca düzlük alanları arasında; Konya Ovası, Çukurova ve Harran ovası sayılabilir. Ülkenin en uzun akarsuyu ise Kızılırmak'tır. Türkiye'nin başlıca üç iklimi vardır. Bunlar; Karasal iklim, Akdeniz iklimi ve Karadeniz iklimidir. Ayrıca Türkiye, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alır.
Üç tarafı denizler ile çevrili olan Türkiye'nin 7 bölgesi bulunur. 6 Haziran ile 21 Haziran 1941 tarihleri arasında başkent Ankara'da düzenlenen Birinci Coğrafya Kongresi'nde Türkiye'nin bölgeleri belirlenmiştir. Türkiye'nin bölgeleri belirlenirken üç tarafının denizlerle kaplı olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan ayırması, ulaşım, bitki örtüsü ve iklim kriterleri göz önünde bulundurulmuştur. Türkiye'nin bölgeleri şu şekildedir;
* Akdeniz Bölgesi
* Doğu Anadolu Bölgesi
* Ege Bölgesi
* Güneydoğu Anadolu Bölgesi
* İç Anadolu Bölgesi
* Marmara Bölgesi
* Karadeniz Bölgesi
Türkiye'nin bölgeleri isimlendirilirken üç tarafını çeviren denizler baz alınmıştır. Türkiye'nin sınırı bulunan Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Denizi ile dört bölgenin adına karar verilmiştir. Diğer üç bölge için ise Anadolu göz önüne alınarak isimlendirme yapılmıştır.
İdari haritalar ülke içindeki il, ilçe, kasaba ve köy gibi idari birimleri gösterir. İdari haritalar yalnızca sınırları gösterir. Belli başlı akarsular da idari haritalarda yer alır.
Türkiye'de 81 tane il bulunur. Bunlar; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak'tır.
Türkiye'nin yüzölçümü 783 bin 562 kilometrekaredir. Dünyada yüzölçümü bakımından en büyük 36. ülke olan Türkiye'nin karasal alanı 769 bin 632 kilometrekaredir. Su alanı ise 13 bin 930 kilometrekaredir.