Türkiye, deniz üstü rüzgar potansiyelinde ilk dörtte

Türkiye'de henüz deniz üstü rüzgar santrali olmasa da, bu alandaki potansiyel 70 gigavat olarak hesaplanıyor. GWEC Küresel Rüzgar Raporu 2022'ye göre; Türkiye, Azerbaycan Avustralya ve Sri Lanka en yüksek potansiyele sahip ülkeler olarak dikkat çekiyor.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), Türkiye'nin en yüksek deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeline sahip 4 ülke arasında yer aldığını bildirdi. GWEC Küresel Rüzgar Raporu 2022'ye göre, Türkiye, Azerbaycan, Avustralya ve Sri Lanka en yüksek deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeline sahip ülkeler olarak dikkati çekiyor. Raporda, Türkiye'nin bu yıl yayımlanmak üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla deniz üstü rüzgar enerjisi yol haritası üzerinde çalıştığı ifade edildi.

70 GIGAVAT POTANSİYEL

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında ilan edilen ancak ertelenen 1.2 gigavat kapasiteli deniz üstü rüzgar enerjisi yarışmalarının da sektörün gündeminde olduğu belirtildi. Bu kapsamda Türkiye, 2030'a kadar 20 gigavat rüzgar kurulu gücünü elektrik sistemine dahil etmeyi planlıyor. Türkiye'nin karasal rüzgar enerjisi kurulu gücü 11 gigavat seviyesinde bulunuyor. Henüz deniz üstü rüzgar enerjisi santraline sahip olmayan ülkenin bu alandaki potansiyeli ise 70 gigavat olarak hesaplanıyor. 1 gigavat, yaklaşık 1 milyon konutun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

DÜNYADA HIZLANIYOR

Azerbaycan'ın yaklaşık 157 gigavat seviyesinde deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli var. Ülke, 2030'a kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerji payını yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyor. Yaklaşık 5 teravat deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeline sahip Avustralya'da ise altyapı çalışmaları devam etmesine rağmen, düzenleme ve finansman eksikliği bu alandaki çalışmaları yavaşlatıcı etki olarak dikkati çekiyor. Sri Lanka'da 92 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi 'proje geliştirme' aşamasında bulunuyor.

EGE'DE 9 METRE HIZA ULAŞILIYOR

Deniz üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veli Bilgihan Yaşacan, bu alanda Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki bazı limanlarda yapılan çalışmalarda ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Yaşacan, Türkiye'de en büyük potansiyelin saniyede 9 metre hıza ulaşan Ege Bölgesi olarak hesaplandığına dikkat çekti.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından fiili elektrik üretiminde oranın arttığını söyledi. Altunyaldız, yenilenebilir enerji kaynaklarından fiili elektrik üretiminde oranın arttığını vurgulayarak, "Sadece son 10 yılda jeotermal enerji kapasitemizi 100 kat artırdık. Rüzgarda 10 bin megavatı geçtik. Dünyada bu alanda 10, Avrupa'da da 5'inci sıradayız. Yenilenebilir enerjide kurulu gücümüzle dünyada 12, Avrupa'da 5'inci sıradayız. Yenilenebilir enerji alanında çalışmalarımız ve katettiğimiz mesafe dünyaya örnek teşkil ediyor" değerlendirmesinde bulundu.