Türk Uzay Yolcusu Projesi'ne ilk gün 150 aday

Türk uzay insanına ilk gün 150 aday. Başkan Erdoğan'ın açıkladığı Milli Uzay Programı için siteyi 2.7 milyon kişi ziyaret etti. 27 bin kişi kayıt sayfasına girerek başvuru yaptı. Şartları sağlayanların sayısı ise 150 oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu" görevini başlattığını bildirdi. 10 gün sürecek uzay görevi için ilk gün yapılan başvuru sayısı 27 bin, şartları sağlayan kişi sayısı ise 150 oldu. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Türkiye'nin uzay politikaları alanındaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projeler Milli Uzay Programı ile ortaya konuldu. Söz konusu stratejik 10 hedef kapsamında, dünya yörüngesinde ateşlenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay'a sert iniş gerçekleştirilecek. Yeni nesil uydu geliştirme alanında ticari bir marka ortaya çıkarılacak, Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilecek. Uzaya erişimi sağlamak amacıyla bir uzay limanı işletmesi kurulacak. Uzay havası veya meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yapılarak uzaydaki yetkinlik artırılacak. ODTÜ ile birlikte uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak, uzay farkındalığı oluşturulacak ve bir Türk vatandaşı, bilim misyonuyla uzaya gönderilecek."

SON TARİH 23 HAZİRAN

Başvurular, "uzaya.gov.tr" adresinden 23 Haziran saat 20.23'e kadar alınacak. İlk başvuru aşamasını geçen adaylardan ek bilgi, belge, doğrulama gibi taleplerde bulunulacak. Adaylar, test, tetkik ve muayeneden geçirildikten sonra İngilizce dil yetenekleri için mülakata alınacak. Tüm bu süreçlerin sonunda aday sayısı 2'ye düşürülecek. Seçilen 2 aday Türkiye Uzay Ajansı veya TÜBİTAK bünyesinde 10 yıl istihdam edilecek. Seçilecek kişinin uzay görevi ise 2023'te başlayacak.

BİLİM ELÇİSİNİN YOLCULUĞU 2023'TE

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Milli Uzay Programı ile ülkemizde yetkin bir uzay ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz" diyerek başvuru sayılarını açıkladı: "Cumhurbaşkanımız projeyi duyurduktan şu ana kadar www.uzaya.gov.tr'yi 2.7 milyon kişi ziyaret etti. 27 bin kişi de kayıt sayfasına giriş yaptı. Şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı 150. Bugüne kadar istasyonu 20 farklı ülkeden çoğu bilim insanı 258 kişi ziyaret etti. Burada biyoteknolojiden malzeme bilimine, insan araştırmalarından uzay bilimlerine kadar çeşitli alanlarda 3 binden fazla deney gerçekleştirildi. 2023'te göndereceğimiz bu kişi de kendisinin ya da Türkiye'deki diğer bilim insanlarının bilimsel test ve deneylerini istasyondaki yer çekimsiz uzay ortamında gerçekleştirecek."

TÜRK ASTRONOTTA ARANAN ÖZELLİKLER

TC vatandaşı olmak.

45 yaşından küçük olmak.

Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak.

4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak.

Çok iyi derecede İngilizce.

Boy 149,5-190,5 santimetre, kilo 43-110 kilogram arasında olmak.

Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak.

Protez kullanma, tansiyon, kalp, psikolojik durum ve sinir sistemi rahatsızlıkları gibi herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması.