Türk savunma sanayii ihracatı ‘Atak' yapıyor

İki adet Atak helikopteri ve bir C-295 nakliye uçağı, düzenlenen törenle Filipinler ordusunun envanterine girdi. Yeni taleplerle Atak helikopterinin ihracatının artması ve savunma sanayiine yeni kapılar açması bekleniyor.

T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin ilk yurtdışı teslimatı Filipinler Hava Kuvvetleri'ne gerçekleştirildi. Atak helikopterinin ilk yurtdışı teslimatıyla ihracat faaliyetlerinde önemli bir adım atan Türk savunma sanayii, Filipinler ve farklı ülkelerde yeni ihracatları duyurmaya hazırlanıyor. 2 Atak helikopteri ve bir C-295 nakliye uçağının Filipinler ordusunun envanterine girmesi dolayısıyla Col Jesus Villamor Hava Üssü'nde tören düzenlendi. Törene katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2018'de taraflar arasında 'devletten devlete anlaşma' imzalandığını hatırlattı. Demir, "Atak yanında konuştuğumuz bir dizi proje var. Hatta Atak ihracatımızın sayısını artırmak için de çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İLAVE TALEPLER VAR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil de, toplam 6 helikopterin Filipinler'e teslimatını bu yıl tamamlayacaklarını söyledi. Filipinler'in ilave talepleri bulunduğunu ifade eden Kotil, "Bunlar görüşülüyor, tekliflerimiz de var" dedi. Kotil, Anka, Hürkuş, Gökbey gibi ürünler için de pazarlama çalışmaları yürüttüklerini, yakında onların da sesinin duyulabileceğini vurguladı. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün ise, Türkiye'den kilometrelerce uzakta tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirterek, şunları söyledi: "ASELSAN olarak Filipinler'le diğer alanlarda da işbirliklerimiz var. Yeni projelerde özellikle Gökdeniz (yakın hava savunma sistemi) burada bir popülarite kazanmak üzere ve çeşitli platformlar için bunları öneriyoruz. Yakın zamanda bunların da güzel haberlerini duyuruyor olacağız."

SİLAHI ROKETSAN'DAN

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci de, Atak helikopterinin savunma sanayiindeki tüm kabiliyetlerin birleştirildiği 'göz bebeği' projelerden biri olduğunu söyledi. İkinci, Atak helikopterinin bütün güdümlü mühimmatlarını ROKETSAN'ın ürettiğine dikkati çekerek, "TUSAŞ'ın açmış olduğu yolda inşallah bundan sonra ROKETSAN da güdümlü mühimmatlar konusunda ihracatı gerçekleştirecek ve Filipinler de mühimmatlarımızı kullanan ülkelerden biri haline gelecek" dedi.

ATAK FİLİPİNLİLER'İN ENVANTERİNE GİRDİ

Helikopterlerin teslimatı için Col Jesus Villamor Hava Üssü'nde tören düzenlendi. Törene İsmail Demir (sağdan ikinci) Türk savunma sanayiinin devleriyle katıldı.

İKİNCİ PAKET İÇİN ÜLKEYE TEKLİF VERİLDİ

Filipinler'de 2020 yılında 6 Atak helikopteri için sözleşme imzalandı. Kabul ve test faaliyetlerinin başarıyla tamamlanmasıyla ilk 2 helikopter Filipin Hava Kuvvetleri envanterine girdi. Helikopterlerle birlikte yedek parça ve yer destek cihazlarının teslimatı gerçekleştirildi. İkinci paket Atak helikopteri satışı kapsamında Filipinler tarafına taslak fiyat teklifi verildi ve görüşmelere başlandı.

FİLİPİNLER'İN RÜYASI GERÇEKLEŞTİ

Törende konuşan Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da, yeni teslimatlar dolayısıyla Filipinler Hava Kuvvetleri için 'harika bir gün' yaşadıklarını belirterek, "Filipin Hava Kuvvetleri'nin rüyası gerçekleştiği için çok mutluyum ancak evimizi tam olarak donatmak için uzun bir yolumuz var" dedi. İsmail Demir de, SSB ile Filipinler Savunma Bakanlığı arasında imzalanan Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakat Zaptı'yla işbirliğinin devletler arası düzeye ulaştığını vurguladı. Demir, "Türk savunma sanayii şirketleri, kendini kanıtlamış sistemleri ve ürünleriyle küresel oyuncular haline geliyor. Bölgeyle ilgili vizyonumuz sadece ticaret ortaklığı kurmak değil, müttefik ve dost ülkelerin güvenilir savunma sanayiisi ortağı olmak istiyoruz" dedi.