Türk savunma devleri Katar'a çıkarma yapıyor

Ortadoğu'nun en büyük savunma sanayii fuarlarından ‘DIMDEX 2022', 21-23 Mart tarihlerinde Katar'da kapılarını açıyor. Türk şirketler fuarda, son teknoloji ürünlerini sergileyerek, yeni işbirliklerine imza atacak.

Küresel savunma sanayiinin devleri Katar'ın başkenti Doha'da 21-23 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek 'Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX) 2022'de gövde gösterisi yapacak. Fuarda, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii gibi Türk savunma sanayiinin devleri de en yeni ürünlerini görücüye çıkaracak. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, fuarda askeri deniz platformları, taktik mini İHA sistemleri ve siber güvenlik kabiliyetleriyle boy gösterecek. DIMDEX 2022'de İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn, Pakistan için üretilen Denizde İkmal Tankeri, Çok Maksatlı Hücumbot STM-MPAC ile taktik mini İHA sistemleri, ALPAGU, KARGU ve TOGAN, Körfez ülkelerine tanıtılacak.

İLK MİLLİ FIRKATEYN

STM, fuarda bütünleşik siber güvenlik çözümlerini de katılımcılara sunacak. STM, toplamda 20'den fazla ülkede işbirlikleri, teknoloji transferi ve iş geliştirme faaliyetleri yürütüyor. STM'nin ana alt yüklenici olarak önemli görevler üstlenerek teslim ettiği 4 MiLGEM Ada Sınıfı korvetler, Türk Deniz Kuvvetlerince aktif şekilde kullanılıyor. Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul'u tasarlayan ve ana yüklenicisi olan STM, gemiyi en az yüzde 75 yerlilik oranıyla 2023 tarihinde teslim edecek.

DENİZALTINDA BAŞARI

STM, Türk donanmasının denizaltı modernizasyon ve inşa projelerinde de önemli görevler üstleniyor. Ana yüklenicisi olduğu 2 adet AY sınıfı denizaltının modernizasyonunu başarıyla gerçekleştiren STM, 4 Preveze sınıfı denizaltının modernizasyonunda ise lider yüklenici olarak görev alıyor. STM, Türkiye'nin Milli Denizaltı Projesi'nin hayata geçirilmesinde önemli bir aşama olacak Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltı Projesi (Type-214) kapsamında da görev üstleniyor. Şirketin, 'STM 500' küçük tonajlı denizaltısı da dünyanın farklı coğrafyalarından yoğun ilgi görüyor.

YENİ İŞBİRLİKLERİ PLANLANIYOR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii de, Körfez ülkeleri arasında önemli bir yer tutan fuara katılacak. Şirket, GÖKBEY ve HÜRKUŞ platformlarının tam boy modelleriyle geliştirdiği diğer platformlarının maketlerini de standında sergileyecek. Stantta, GÖKTÜRK-2 modeli de yer alacak. Şirket, fuarda yeni işbirlikleri ve yeni nesil iş modelleri için heyetlerle bir araya gelecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Katar'da platformlarımızı sergileyecek olmanın yanında, havacılık alanında iki ülkenin akademik gelişimine de katkı sunacak bir protokol imzalayacağız. Gençlerin mühendislik alanında eğitim almaları için farkındalığın artırılmasına katkı sunmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. Şirket, Katar Üniversitesi'yle uluslararası staj programı ve üniversite sanayii işbirlikleri konularını da kapsayan bir protokole imza atacak.