Şiddeti ve çektirdikleriyle ciddi bir sorun olan migren, kişinin yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, günlük hayatını kısıtlar. Gözler, kaşlar, ve başta hissedilen şiddetli ağrılar aynı zamanda ışığa ve sese duyarlılığı arttıracağından kişi sürekli karanlık ve sessiz ortamlar arar. Tekrar hayata dönmesi için migren ağrılarının bitmesi neredeyse bir kuraldır. Migreni halk arasında çok yaygın dile getirsek de hakkında çok az şey bildiğimize dikkat çeken Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, migren ağrılarını tetikleyen unsurları şöyle sıralıyor;
• Özellikle kafeinli yiyecekler, koruyucu madde eklenmiş gıdalar, çikolata, soğan, çerez, eski peynir, incir, sucuk, salam gibi işlenmiş gıdalar, tetikleyici suçlular arasında yer alıyor.
• İçecekler arasında; kahve, çay gibi kafeinli içecekler, diyet soda, asitli içecekler, şarap ve diğer alkollü içkiler bulunuyor.
• Bunların yanı sıra, aldığımız katkı maddeleri, ilaçlar, duygusal uyaranlar, (aşırı üzüntü, depresyon, baskı, stres) mevsim değişiklikleri, âdet dönemleri, uykusuzluk, yorgunluk, uzun yolculuklar vb. durumlar da migren ağrılarının meydana gelmesine sebep olur.
ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRİN
Hastalığın temelinde stres-migren ilişkisine bakıldığında stresin bu konuda ortaya çıkardığı etki azımsanmayacak kadar büyük. Tam da bu sebeple kronik olarak migren ağrıları çeken kişilerin stresten uzak durması ve üzerinde baskı oluşturacak unsurları minimize etmesi gerekiyor. Ayrıca ağrıları tetikleyen tüm yiyeceklerle ya vedalaşmalı ya da azaltılmalı. Sigara, alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçilmeli. Bazı kadınlarda eğer kullanılıyorsa oral kontraseptif ilaç kullanımı kesilmeli. Spor hayatın bir parçası haline getirilmeli ve kişiye özel bir diyet programı uygulanmalıdır.