Tilavet secdesi nasıl yapılır? Tilavet secdesi hangi cüzlerde var, duası ve ayetleri nelerdir?

Kadir Gecesi dolayısı ile Kur'an-ı Kerim okuyanlar tilavet secdesi gerektiren durumlar ile karşılaştığında neler yapması gerektiğini merak ederler. Söz konusu internet aramalarında ''Tilavet secdesi niyetiyle nasıl yapılır? Tilavet secdesi hangi Cüzlerde var, duası ve ayetleri nelerdir?'' sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimide derledik.

Kuranı Kerim'i okurken bazı okunan ayetlerde tilavet secdesi yapılması gerekmektedir. Kadir Gecesi ile gündeme gelen tilavet secdesi Kuranı Kerim'i okuyan müslümanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki Tilavet secdesi niyetiyle nasıl yapılır, hangi Cüzlerde var, duası ve ayetleri nelerdir?

TİLAVET SECDESİ NİYETİYLE NASIL YAPILIR?

Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ' niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete' diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S'übhane rabbiyel ala' denir.

TİLAVET SECDESİ HANGİ CÜZLERDE VAR?

Kur'an-ı Kerim'de toplamda 14 Secde ayeti bulunmaktadır. Bu secde ayetlerini okuduğumuzda tilavet secdesi yapmamız gerekmektedir. A'râf 206, Ra'd 15, Nahl 49, İsra 107, Meryem 58, Hac 18, Sâd 24, Furkan 60, Neml 25, Secde 15, Fussılet 37, Necm 62, İnşikâk 21 ve Alak 19 secde ayetlerindendir.

İnşikak suresi 21. Ayet, 30. Cüz, Alak suresinin 19. Ayeti de 30. Cüzde bulunur. Okuma sırasında secde ayetine gelindiğinde tilavet secdesi yapılması gerekmektedir.

14 TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR?

Tilavet secdesi şöyle yapılır: Tilavet secdesi niyeti ile, eller kaldırılmaksızın "Allahü Ekber" denilerek secdeye varılır. Üç kere "Sübhane Rabbiye'l-ala" veya bir kere: "Sübhane Rabbena in kâne vadü Rabbina lemef'ulâ" denilir. Ondan sonra "Allahü Ekber" denilerek kalkılır.

Tilavet secdesinin rüknü, yüce Allah'a saygı ve tevazu gösterip, secdeden kaçınanlara aykırı davranmak için alnı yere koymaktır. Fakat namaz için rükû ve hasta olan için ima da aynı maksadı yerine getirdiğinden, tilavet secdesi yerine geçer. Bunlar aşağıda açıklanacaktır.

Tilavet secdesine ayaktan yere inilmesi ve bu secdeden baş kaldırırken ayağa kadar kalkılması ve böyle kalkarken: "Gufraneke Rabbena ve ileyke'l-masîr" denilmesi müstahabdır. Bu secdeye gidilirken veya bundan kalkılırken alınan tekbirlerde müstahabdır; asıl secde ise, vacibdir. (Üç İmama göre, tilavet secdesi sünnettir.)

TİLAVET NE DEMEK KISA BİLGİ?

Tilavet kelime anlamı olarak okuyup okuduğu hükme tabi olma anlamına geliyor. Genellikle de Kur'an-ı Kerim okunmasına tilavet denilmektedir.

SECDE AYETİ YAPILMAZSA NE OLUR?

Tilavet secdesinin okunduğunda, tilavet secdesi yapılmazsa o ibadet eksik kalmış olur. Diğer bir ifade ile okunan Kur'an layık-ı veçhe okunmamış olur. Tilavet secdesini terk etmek; vacibi terk olduğundan günahtır.

TİLAVET SECDESİ YAPILMAZSA HATİM OLUR MU?

Vacib olan tilavet secdesini hemen yerine getirmek zorunluğu yoktur. Secde ayeti okunur okunmaz hemen secde edilmesi gerekmez. Bu secde uzun bir zaman sonra da yapılabilir. Yine eda olur, kaza sayılmaz.

TİLAVET ARAPÇADA NE DEMEK?

Tilavet kelimesi Türkçe'de "yüksek sesle okuma, özellikle Kuran okuma" anlamına gelir. Arapça tlw kökünden gelen tilāwat تلاوة z "yüksek sesle okuma, özellikle Kuran okuma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tulūˀ تلوء z "izleme, takip etme" sözcüğü ile eş kökenlidir.