Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Türkiye'nin, kekik, defne ve haşhaşta dünyanın en önemli ihracatçı ülkelerinden biri haline geldiğini ifade etti. Hasdemir, Türkiye'de son 20 yılda tıbbi ve aromatik bitki üretiminin ciddi oranda arttığını, bundan sonra da hızla artacağını öngördüklerini söyledi. Tıbbi ve aromatik bitkilere talebin günden güne arttığını vurgulayan Hasdemir, "Son dönemde, özellikle son 20 yılda tıbbi bitkilerin üretimi yaklaşık 6 kat arttı. Yani Türkiye'de son 20 yılda 80 bin tondan 470 bin tona ulaşan tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi söz konusu. Yine 400 milyon doların üzerinde bir ihracat ortaya çıkmış durumda. Hem halkımızın tıbbi bitkilere olan talebinin arttığını hem de çiftçilerimizin bu bitkileri üretme konusunda bir çaba içine girdiğini görüyoruz" dedi.
KOZMETİKTE DE VAR
Türkiye'deki yüzlerce bitkinin insanlığa büyük bir armağan olarak sunulduğunu belirten Hasdemir, şöyle konuştu: "Türkiye'de 3 bin 649 endemik tür mevcut. Bu rakam, kıta Avrupa'sının tamamından fazla. Şimdiye kadar biyolojik zenginliğimizle hep övündük ama Sayın Bakanımızın talimatıyla bu bitkileri koruma ve kullanma dengesi içinde biyolojik zenginliğimizi artık ekonomik zenginliğe dönüştürmek istiyoruz. 3 bin 649 endemik bitki türümüzün yaklaşık 1000 adedi Türkiye'de ve dünyada tıbbi ve aromatik amaçlı kullanılıyor. Tıbbi aromatik bitkilerin, medikal amaçlı kullanımının yanında kozmetik amaçlı kullanımı da bulunmakta. Ayrıca boya bitkisi olarak kullanımı söz konusu. Bu sektörler dünyada hızla büyüyen sektörler."
KÜMELENME PROJESİ BAŞLADI
Önümüzdeki, dönemlerde gerçekleştirmek istedikleri hedefler hakkında bilgi veren Mehmet Hasdemir tıbbi ve aromatik bitkilerin hem üretiminin geliştirilmesi hem de işlenerek mamul ve yarı mamul maddeler şeklinde piyasaya arz edilmesine yönelik "Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kümelenmesi" projesini başlattıklarını dile getirdi. Hayata geçirdikleri kümelenme projesi ile birlikte çiftçileri, sanayicileri ve alanında uzman akademisyenleri bir araya getirdiklerini söyleyen Mehmet Hasdemir, "Sektörün tüm paydaşlarının içinde olduğu bir modelle, çiftçimizin katma değerinin artırılmasını, refah düzeyinin geliştirilmesini istiyoruz. Tıbbi aromatik bitkiler, marjinal arazilerde, engebeli dağlık arazilerde, işlemeli tarıma uygun olmayan küçük alanlarda yetişebiliyor. Bu ürünlerin üretimini geliştirerek çiftçimize ilave katma değer oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
EN ÇOK KEKİK TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR
Hasdemir, şunları kaydetti: "Türkiye dünyanın en fazla kekik üreten ülkesi. Türkiye, dünyanın en fazla defne ihraç eden ülkelerinden biri, dünyanın en fazla haşhaş üreten ve ihraç eden ülkelerinden biri. Bu anlamda ciddi üstünlüğe sahibiz. Anasonda, kimyonda, kişnişte, çörekotunda da üstünlük sahibiyiz. Bu bitkilerle ilgili yatırımcı rehberleri hazırladık. Bu alanlara ilgi duyan gençlerimizin, yatırımcıların, 'Ben bu yatırımı yapmak istiyorum ama nasıl yapabilirim, hangi arazide yetiştirmem lazım, dünyada kime satarım, kim alıyor, rakiplerim kimler?' cevaplarını bulacağı rehberlerle yatırımcılarımıza ışık tutmak istiyoruz."