Tersine beyin göçüyle 63 araştırmacı geliyor

TÜBİTAK'ın tersine beyin göçü programlarıyla 63 yeni araştırmacının daha geleceğini bildiren Bakan Varank, “Ulusal Lider Araştırmacılar Programı'yla 42 araştırmacıyı destekleyeceğiz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar programları kapsamında, TÜBİTAK'ın tersine beyin göçü programlarıyla saygın ve prestijli üniversitelerden 47'si Türk, 63 yeni araştırmacının daha Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Bakan Varank, bu dönemde AB ile ilişkileri güçlendirmenin her zamankinden daha elzem olduğunu bildiklerini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: Bu doğrultuda, AB Çerçeve Programları da dahil tüm iş birliği fırsatlarını yakından takip ediyoruz. Ülkelerin ilgili kurumlarıyla proje çağrılarına çıkıyor, 'bilim diplomasisi' faaliyetlerini devam ettiriyoruz. Ekim 2021'de imzaladığımız katılım anlaşması aslında bunun en somut örneği. Böylece dünyanın en yaygın sivil Ar-Ge ve yenilik programı olan Ufuk Avrupa'ya dahil olduk.

SAĞLIK VE SOSYAL BİLİMLER

TÜBİTAK'ın tersine beyin göçü programları ile 47'si Türk, 63 yeni araştırmacının daha Türkiye'ye geleceğini söyleyen Bakan Varank, ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsveç, Japonya, Rusya olmak üzere 9 ülkeden 27 kıdemli araştırmacının, ülkemizdeki 20 farklı üniversite ve araştırma merkezine katılacağını belirtti. Varank, "Bu araştırmacılar Harvard, Huazhong, John Hopkins, Ohio, Osaka, Purdue, Achen, Tokyo ve Tubingen gibi saygın ve prestijli üniversitelerden geliyorlar. Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Teknik Bilimler ve Temel Bilimler alanlarında çalışmalarını Türkiye'de sürdürecekler" açıklaması yaptı.

42 ARAŞTIRMACIYA DESTEK

Halihazırda Türkiye'de çalışmalarını sürdüren başarılı araştırmacılar için de Ulusal Lider Araştırmacılar Programı'nı başlattıklarını söyleyen Varank, bu kapsamda halihazırda ülkemizde araştırmalarını sürdüren 42 araştırmacıyı destekleyeceğiz" diye konuştu.

300 MİLYON EURO'LUK AB FONU

Bakan Varank, Horizon 2020 kapsamında, 1349 Türk yürütücünün dahil olduğu 948 farklı projenin, AB'den yaklaşık 300 milyon euro fon almayı başardığını belirterek, "Böylece, 2004 yılından bu yana ilk kez, katılım sağladığımız AB programlarına ödediğimiz ulusal katkı payından daha fazlasını ülkemize geri kazandırdık" değerlendirmesinde bulundu.

127 BİLİM İNSANI GERİ DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 yıl önce, bilim insanları için bir yurda dönüş seferberliği ilan ettiğini anımsatan Varank, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nı başlattık. Dünyanın en prestijli üniversitelerinden, Ar-Ge'ye en çok yatırım yapan global şirketlerden ve uluslararası enstitülerinden 127 bilim insanının çalışmalarını ülkemize taşımayı başardık" dedi.