Teknoloji yatırımları güçleniyor! OYAK, üç unicorn hedefine odaklandı

OYAK, stratejik sektörlerdeki varlığını güçlendiriyor. Teknolojiye yaptığı yatırımlarla portföy çeşitliliğini artıran ve bu kapsamda Türk girişimcilere yatırıma odaklanan OYAK, önümüzdeki dönem 3 unicorn çıkarmayı hedefliyor.

OYAK, faaliyet gösterdiği maden metalürji, gıda, tarım, hayvancılık, çimento, beton, kâğıt, inşaat, otomotiv, lojistik, enerji, kimya ve finanstan sonra teknolojiye yaptığı yatırımlarla da portföy çeşitliliğini artırıyor. Teknoloji alanında attığı adımlarla yerli girişim sermayesi ekosisteminin desteklenmesini ve küreselleşmesini hedefleyen şirket, bu amaç doğrultusunda Türkiye'de ilk elektronik para lisansı alan şirketlerinden biri olan Birleşik Ödeme'den sonra bir başka Türk girişimi yazılım ve teknoloji geliştiren Innovance'a yatırım yaptı. OYAK, OCR Labs yatırımıyla da global öneme sahip kimlik doğrulama sektörüne girdi. OYAK'ın önümüzdeki dönemde hedefi ise, yatırım yaptığı bu ve benzeri şirketlerden üç unicorn çıkarmak.

GLOBAL GÜCÜ ARTIYOR

OYAK'ın son dönemdeki teknoloji hamleleriyle ilgili konuşan OYAK Finans Sektörü Grup Başkanı Emrah Silav, "Son altı yılda değişen yönetim ve organizasyon anlayışıyla globaldeki gücümüzü ve etkimizi artırmaya odaklandık. Finans ve sigorta teknolojileri alanlarına yaptığımız yatırımlarla küresel değişimi yönetiyoruz. OYAK Grup Sigorta'nın Londra ofisiyle hizmet alanını genişletirken, diğer iştiraki OYAK Portföy'ün Girişim Sermayesi Yatırım Fonları üzerinden yaptığımız yatırımlarla da finansal teknoloji ve sigorta teknolojisi şirketleriyle entegre iş modelleri üretiyoruz" diye konuştu.

FİNTEKTE KRİTİK HAMLE

Fintek sektöründe geçen yıl önemli bir hamle yaptıklarını belirten Silav, şunları söyledi: "Bizimle birlikte sektörde güçlenen Birleşik Ödeme, yurtdışına açılmayı sürdürürken, bir yandan da unicorn olma hedefinde ilerliyor. İlk yurtdışı ofisini Bakü'de ikincisini Romanya'da açan Birleşik Ödeme, bu yıl Gürcistan ve Özbekistan ofislerini açmayı planlıyor. Birleşik Ödeme, OYAK Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fon'undan aldığı stratejik yatırımla 2023'e kadar 10 ülkede 10 ofis açmayı hedefliyor. 2021 yılı sonunda Türkiye'de işlem hacmini 20 milyar TL'ye, kullanıcı sayısını da 16 milyona çıkaran Birleşik Ödeme, bu yıl işlem hacmini 60 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyor."

SON 5 YILDAKİ DÖNÜŞÜM GÜÇLÜ BÜYÜME GETİRDİ

OYAK'ta son beş yıldaki dönüşüm ve yapılanma güçlü büyüme getirdi. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem'in 2017 yılında yaptığı strateji toplantısında koyduğu hedef doğrultusunda, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak; teknoloji alanında yerli girişim ekosistemini ve global ölçekli yatırımları desteklemek suretiyle OYAK'ın geleceğine refah getirme kararları alındı. Dünyada değişen paradigmalar üzerine yapılan strateji çalışmaları neticesinde özellikle teknoloji, enerji, tarım, gıda ve hayvancılık gibi döngüsel olmayan sektörler radara alındı. Hedefler doğrultusunda satın almalar, birleşmeler, yeni alanlara yatırımlar ve halka arzlarla verimliliği ve karlılığı artırmaya odaklanıldı.

GİRİŞİMLER HIZLANDI

Birleşik Ödeme, son olarak Hopi'ye HopiPay projesi kapsamında dijital cüzdan ve dijital kart hizmeti vermeye başlayarak ödeme sistemleri ve altyapı teknolojisiyle projeye katma değer sağladı. OYAK Portföy'ün bir başka teknoloji yatırımı ise 250 yazılımcının görev yaptığı Türk şirketi Innovance oldu. Şirket, aldığı yatırımla önce Almanya ardından Romanya ofisini açmaya hazırlanıyor. OYAK, kimlik doğrulama sektörüne de girerek Avustralya'nın lider dijital kimlik doğrulama şirketi OCR Labs'in ilk yatırım turuna liderlik etti.