Emeklilik yaşını tek seferde 2-4-6 sene düşürüyor! SGK tek tek duyurdu

Erken emeklilik şartları çalışan kişilerin en çok merak ettiği sorular arasında bulunuyor. Milyonlarca çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emeklilik koşulları hakkında bilgi almak istiyor. Bazı sağlık durumlarının tespiti halinde de vatandaşlara bu hak verilirken kadınlarda çocuk, erkeklerde askerlik vazifesi emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Bu sayede bir kadın 6 yıla kadar erken emeklilik kazanabiliyor. Bu şartların hepsini merak edenler için yazımızda derliyoruz.

Tek sefer 2-4-6 yıl birden düşecek. 51'den 58 yaşa erken emeklilik şartlarını 3 maddeyle duyurdular. Emeklilik için gün sayanlar için bazı şartlarda hemen maaş bağlanma imkanı sunuluyor. Böylece kadın ve erkekler daha erken tarihte maaşa kavuşma imkanına sahip olabiliyor. Annelik durumu, askerlik ve sağlık nedenlerinden ötürü pek çok kişi beklenen tarihten daha önce maaşını alma şansı sağlıyor.

ÜÇ MADDEDE DUYURDULAR

Erkeklerde askerlik hizmeti ve kadınlarda doğum emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Öte yandan malulen emekli olma hakkı da bulunuyor.

KADINLARA 6 YIL KAZANDIRIYOR

Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor.

3500, 4000, 4500 TL maaş alan herkes... 5 veri tamam geriye kaldı 1! Emekli maaş zammı için 29 gün kaldı!

Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPILABİLİR

Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş şartını sağlayan ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olabilir.

Örneğin emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.