Ukrayna-Rusya savaşıyla stratejik hale gelen tarımsal üretime dönük yeni adımlar atılacak. İlk adım ise dün atıldı. Bazı ürünlerde çiftçiye ek girdi desteği sağlanırken, sertifikalı tohum desteği arttı, ayçiçeği ekim alanlarının genişletilmesi kararlaştırıldı. Sağlanan yeni desteklerle ilgili Adana'da katıldığı bir programda açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, asıl destek paketinin 22 Mart'ta duyurulacağının sinyalini verdi.
22 MART'TA AÇIKLANIYOR
Kirişçi "Biz üreticimizin üretmeye devam etmesini ve bu üretimle ilgili cesaretlendirilmesi konusunda ayın 22'sinde Sayın Cumhurbaşkanı'mız Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Dünya Su Günü programı çerçevesinde gerekli açıklamaları yapacak. Biz bu konuda o üretmek isteyip de tarlada, bağda, bahçede ya da ağılda, ahırda, kümeste nerede olursa olsun buralara birazcık böyle tedirgin bakan bütün üretici kardeşlerimize, çiftlerimize, 'siz üretin, biz sizin yanınızdayız' mesajını inşallah o gün vermiş olacağız" dedi.
İSTENEN FİYAT VERİLECEK
Katıldığı bir programda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin de "Üretim için gerekli geliri elde edeceğiniz fiyatı vereceğiz" diye konuştu.
HASATA KADAR TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK
Bakan Kirişçi, "Kamuoyunda zaman zaman gıda sıkıntısı olacağı yönündeki spekülatif amaçlı söylemler, gereksiz yere piyasaları tedirgin etmektedir. Ülkemiz üretimi ve stokları dikkate alındığında yeni hasat dönemine kadar arz yönüyle bir sıkıntı yaşanmayacak şekilde gerekli tüm önlemler alınmış ve alınmaya devam edilmektedir" dedi.
7 BÖLGEYE DAHA AYÇİÇEĞİ EKİLECEK
Son olarak, yağlık ayçiçeği üretimini artırmak için Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük- Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzaları da yağlık ayçiçeği destekleme kapsamına alındı.
İLK DESTEKLER DEVREYE GİRDİ
5 ÜRÜNE 50 LİRA EK ÖDEME: Resmi Gazete'de dün yayınlanan karara göre buğday, arpa, çavdar yulaf ve tritikalede bir defaya mahsus dekara 50 lira ek girdi desteği ödenecek. Ayrıca daha önce yayımlanan kararla sertifikalı tohum kullanım desteği bu ürünlerde 24 lira olarak belirlenmişti. Ödemenin bu yıl da yapılması kararlaştırıldı. Böylece daha önce ödenen mazot, gübre, sertifikalı tohum desteğiyle birlikte dekara toplamda 116 lira ödenmiş olacak.
TARIM DANIŞMANINA 52 BİN LİRA: Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanlarıyla ziraat odası ve üretici örgütlerinde 5'i geçmemek üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanına ödenen ve 46 bin lira olan danışmanlık desteği 52 bin liraya yükseltildi.