Tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin en büyük fuarı olarak gösterilen AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda yerli imkanlarla geliştirilen tarım 4.0 teknolojileri dikkati çekti. İzmir'de bu yıl 90 ülkeden 1050 firmanın katılımıyla 17'nci kez düzenlenen fuarda, tarım ve hayvancılıkta kullanılan yeni teknolojiler görücüye çıktı. Zirai insansız hava araçlarıyla tarımsal üretim ve takip yazılımlarının ilgi gördüğü fuarda, dünya pazarına açılmaya hazırlanan yerli teknolojiler de tanıtıldı. Pazar günü kapılarını kapatan fuarı organize eden Orion Fuarcılık'ın yönetim kurulu başkanı Fatih Tan, fuarın katılımcı ve ziyaretçi profilinin gençleştiğini, bunun Türk tarımı adına sevindirici olduğunu söyledi.
YERLİ FİRMALAR ARTTI
Teknolojik dönüşümün artık çiftçinin ana gündem maddelerinden biri olduğuna işaret eden Tan, fuarın ithal teknolojilerin yanı sıra yerli girişimlerin de iddiasını artırdığı bir platform haline geldiğini belirtti. Fuarda en çok ilgiyi zirai insansız hava araçlarının (ZİHA) gördüğünü belirten Tan, şöyle konuştu: "Bu fuarları ilk açmaya başladığımız dönemde yabancı teknolojili ürünler yüzde 80 ağırlıktaydı. Bunların yüzde 80 yerli, yüzde 20 ithal ürünlere döndüğünü görüyoruz. Bir-iki firmayı zor bulabildiğimiz tarım 4.0 teknolojileri sektörü, bu yıl fuarda 30'u aşkın firmayla temsil ediliyor. Bu firmaların 20'den fazlası Türk girişimcilerin."
KARAKUTULU ZİHA
Yerli ZİHA üretimi yapan Çeliker Teknoloji'nin Ar-Ge Müdürü Turhan Işık da, Türkiye'de tarımda drone kullanımının yeni başladığını, ilaçlamada ve gübrelemede drone'un daha etkin rol oynayacağına inandıklarını söyledi. Üreticilerin bu teknolojiye ilgisinin memnuniyet verici olduğunu belirten Işık, geliştirdikleri ürünleri inceleyen birçok üreticinin ZİHA'ları traktör kullanmaktan daha kolay ve eğlenceli bulduğunu dile getirdi. Işık, "Drone hiçbir şekilde size zimmetlenen saha dışında çalışmıyor. Karakutusu olan böyle bir güvenlik sistemini Türkiye veya dünyada henüz göremedik" ifadelerini kullandı.
HAVADA 5 SAAT 45 DAKİKA KALIYOR
Turhan Işık, geliştirdikleri yerli ZİHA'ya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Ürünümüzün iki büyük özelliği var. Diğer ürünler gibi bataryalı değil. Ürünümüz benzinli ve jeneratörlü, kendi elektriğini uçarken kendisi üretebiliyor ve bu sayede 5 saat 45 dakika havada kalarak tek kalkışta tarladaki birçok işlemi tamamlanmış oluyor. Sistem sayesinde drone hiçbir şekilde size zimmetlenen saha dışında çalışmıyor. Karakutusu olan böyle bir güvenlik sistemini Türkiye veya dünyada henüz göremedik. "Bu sektörde yeni olduklarını, teknolojilerini ilk kez bu fuarda tanıttıklarını ifade eden Işık, iç pazardaki çalışmaların ardından 2023 yılından itibaren yurtdışına açılmayı hedeflediklerini söyledi.
SEKTÖRE ALIM HEYETİ DOPİNGİ
Fuar, 100'ü aşkın ülkeden katılımcıyı buluştururken, Ege İhracatçı Birlikleri 7 ülkeden 20 ithalatçıyla, ihracatçıları 'Alım Heyeti Organizasyonu'nda buluşturdu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, fuarın Türk tarımına 2 milyar dolarlık katma değer sağlayacağını kaydetti.