Tahıl işleme teknolojileri İstanbul'da sergileniyor

Dünyada yaklaşık 5 milyar dolar hacme ulaşan tahıl işleme teknolojileri sektörü, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek fuarda bir araya gelecek. En yeni teknolojilerin sergileneceği fuara, 82 ülke katılacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye'de sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşu olan Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) işbirliğiyle, 10-12 Mart'ta İDMA AND VICTAM EMEA ile eşzamanlı olarak İstanbul'da düzenleyeceği üç büyük uluslararası organizasyonla, tüm dünyayı yeni teknolojiler ve sistemlerle tanıştırarak sektörü bir üst noktaya taşıyacak. Dünyada 5 milyar dolar hacme ulaşan tahıl işleme teknolojileri sektörü, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek İDMA AND VICTAM EMEA'de bir araya gelecek.

TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Küresel pandemi sürecinde gıda güvenliği ve erişilebilirliğinin öneminin artmasıyla dikkatleri üzerine çeken un, yem, irmik, pirinç, mısır, bulgur değirmen makineleri ve bakliyat, makarna, bisküvi üretim ekipmanlarının en yeni teknolojileri, 82 ülkeden binlerce ziyaretçinin katılacağı fuarda sergilenecek. Küresel pazarda yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat rakamıyla Çin'in ardında ikinci sırada yer alan yerli üreticiler ise sektör liderliğine emin adımlarla ilerliyor. Türkiye, Almanya, Çin, ABD, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 100 katılımcıya ve 500 markaya ev sahipliği yapacak olan buluşma, sektörün dünyadaki en büyük fuarı olma özelliğini taşıyor.

%90'INI İHRAÇ EDİYOR

Yıllık ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşan un, yem ve tahıl işleme makineleri sektöründe Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı olan Türkiye, toplam üretimin yüzde 90'ını ihraç ediyor. Avrupalı üreticilerle düşük maliyetler ve ürün fiyatlarıyla ayrışan yerli üreticiler, Uzakdoğu'dan ise yüksek kaliteyle öne çıkıyor. Sektör, Türkiye'nin en önemli ihracat kalemleri arasında yer alıyor.

82 ÜLKEDEN KATILIM OLACAK

İDMA Fuarı'nın organizatörü Parantez Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalkan da, şu bilgileri paylaştı: "İki yılda bir gerçekleştirilen ve bu sene dokuzuncusu hayata geçecek fuarda şirketlerimiz en yeni teknolojilerini 82 ülkeden binlerce profesyonelle buluşturacak. Pandemi sebebiyle en son 2019'da gerçekleştirdiğimiz İDMA Fuarı'nda katılımcılarımız sadece fuar esnasında 150 milyon dolardan fazla ihracat bağlantısı kurdu. En iyi ürünleri en ulaşılabilir fiyatlara tüm dünyaya ihraç eden firmalarımızı İDMA 2022 ile zirveye bir adım daha yaklaştıracağız."

TÜRKİYE, CİDDİ BİR 'KNOW-HOW'A SAHİP

TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Bayram, şunları söyledi: "Türkiye tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri ve depolama sistemlerinde ciddi bir teknoloji know-how'ına sahip. Bu çok fazla bilinmeyen önemli bir özelliğimiz. Bundan sonra Türk firmalarının isimleri global ölçekte çok daha fazla duyulacak. Türkiye sektörde önemli bir makine ve teknoloji üreticisidir ve ürettiği teknolojiyi ihraç etmektedir. Büyüyen firmalarımız artık yurtdışında rakip firmaları satın alarak, global bir aktör olmuşlardır. Türkiye, bundan sonraki süreçte Ar-Ge ve özellikle nitelikli insan gücüne yatırım yaparak, çıtayı çok daha üst noktalara taşıyacak güce sahip." Dünyada 2030'da proteine olan talebin yüzde 70 artması beklendiğini ve bu çerçevede tahıl ve bakliyat taleplerinin de ciddi bir artış göstereceğini ifade eden Bayram, "İşlemeye paralel olarak gelişen teknoloji, yeni fonksiyonel gıdaların da ortaya çıkmasına sebep oluyor" değerlendirmesinde bulundu.