Süper bono, müzakere edilmiş bir anlaşmaya göre, tahvil ihraçları ve ticari oranlarda doğrudan krediler şeklinde ödünç alınan para miktarlarının birleştirilmesini geri ödemek için yapılan bir sözleşmeye verilen isimdir. Birden fazla borcu tek bir tahvilde birleştiren bir finansal araç olarak kabul edilebilir. Peki Süper bono çıkarmak ne demek, ne işe yarar? Hazine bonosu zarar eder mi, riski var mı?
SÜPER BONO ÇIKARMAK NE DEMEK?
Her alanda başarıdan başarıya koşan akp iktidarının vatandaşın inatla döviz mevduatını bozmaması karşısında çıkarmayı düşündüğü türk lirası karşılığı ve yüksek faizli bonoya vermesi düşünülen isim.
HAZİNE BONOSU ZARAR EDER Mİ?
Sabit getirili menkul kıymet grubuna giren devlet tahvilleri ve hazine bonolarını vade sonuna kadar elde tutmanız durumunda zarar etme riskiniz yoktur.
SÜPER BONO NEDİR?
Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz.
Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Bonolar bu özellikleri nedeniyle hisse senetlerine benzemektedirler. Sözleşmede belirtilen vadenin sonunda bonolar, paranın şirkette veya devlette bulunduğu süre için belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı eklenerek, yatırımcıya geri ödenirler.
Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir.
Çok daha yüksek faiz oranı uygulanan bonoya süper bono adı verilmektedir.
BONO NEDİR?
Bono ya da muharrer senet, üzerinde yazılı belli bir tutarda paranın, senet lehdarına ya da onun emrine kayıtsız şartsız ödeneceğine dair taahhüdü içeren bir kambiyo senedi. Üzerinde bono veya emre muharrer senet ibarelerini taşımayan ve açıkça emre yazılı olarak düzenlenen senetler "Emre yazılı ödeme vaadi" sayılır. TTK'nın 776 ila 779 maddelerinde düzenlenmiştir. Bono satış, kira, ödünç ve hizmet sözleşmeleri gibi para borcu içeren tüm hukuki ilişkilerde kullanılabilen bir kıymetli evraktır.
Bonoda senedi düzenleyen yani keşideci ve lehine senet düzenlenmiş kimse yani lehtar olmak üzere, iki taraf vardır. Bono kanunen emre yazılıdır. Bir kimsenin adına (namına) düzenlenecek bononun emre yazılı olmadığı (menfi emre kaydı) veya nama yazılı olduğu açıkça belirtilmelidir. Bono hamiline düzenlenemez. Bono hukuki niteliği itibarıyla mücerret bir borç ikrarıdır.