''Şubat içinde vakalar hızla düşüşe geçecek''

Vakaların pik noktasına eriştiğini belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. İlhan, “Vatandaşlarımız dikkatli olursa bu ay içinde rakamların hızla aşağıya ineceğini düşünüyorum” dedi.

Omicron'un etkisiyle vaka sayılarında artış sürüyor. Bu trendin şubat içinde aşağı doğru yönelmesini beklediklerini vurgulayan Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi yaptığı açıklamada, Omicron aşılı da olsa aşısız da olsa tüm bireyler üzerinde hızlı bir yayılım etkisine sahip. Ancak aşılı bireyler Omicron'dan elbette daha az etkileniyor" diyerek şöyle devam etti: "İki doz aşısını olan büyüklerimiz var. Yalnız üçüncü dozunu olanlar o denli beklenen sıklıkta değil. O nedenle Omicron da olsa, Delta varyantı da olsa ki şu an tespit edilen tüm vakalar Omicron ile enfekteler. Tüm vatandaşlarımız özellikle de 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın hiç vakit kaybetmeden hatırlatma dozlarını olmaları gerekiyor. Vefatlar bir süre daha bu şekilde devam edebilir. Bir süre sonra onların da aşağı dönmesi söz konusu olacaktır. Ama şunu bilmemiz gerekiyor, bugün vefat edenler 1 hafta, 10 gün, belki 1 ay önce tanı alanlar ve ister istemez aşılanmış da olsalar, hatırlatma dozlarını olmadıkları için antikor düzeyi düşük olanlar."

TATİLDEN GELEN DİKKAT ETSİN

"Seyahat edip dönen vatandaşlarımız, 6-7 gün daha dikkatli olmalı ve kendilerinde semptomları gözlemlemeli. Şubat içerisinde vakaların daha aşağı doğru yönelebileceğini düşünüyorum. Ama tabii bu yine toplumun davranış biçimi ile ilişkili. Eğer il dışına gidip gelen vatandaşlarımız hareketliliğe çok devam ederler, aynı zamanda kalabalıklarda bir araya gelmekten kaçınmazlarsa bu rakamlar ileriye gidebilir. Ama bakıldığı zaman belli bir doygunluk belli bir pik noktasına doğru eriştiğimiz gözüküyor. Bu nedenle vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı."