Ülkemizdeki emeklilere maaş ödemesinin yanında bazı ek ödemeler de yapılıyor. Bazı koşullarda emekli vatandaşa ya da çocuklarına maaş bağlanabiliyor. Yetim kalan çocuklar da anne ya da babasında maaş alabiliyor. Öte yandan eşini kaybetmiş olan bir emekli dul aylığı kapsamında devletten ödeme almak için başvuru yapabiliyor. Yetim aylığı alabilmek için ebeveynin kız çocuklarının çalışma ya da medeni durumu büyük önem arz ediyor. Emekli çift maaş alma koşullarıyla ilgili tüm detayları haberimizde aktardık.
İKİ MAAŞ HAKKI TANINIYOR
Sosyal güvenlik de bazı şartlarda özellikle de kadın emekliye çift maaş hakkı tanıyor. Çift maaş hakkı sadece emekliye değil, dul ve yetimlere de sağlanıyor.
KURUM FARKLIYSA MAAŞ ALINIR MI?
Emekli hangi sigortalılık kurumuna (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor.
Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50'sini, eş Emekli Sandığı'na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75'ini alıyor.
EMEKLİYE ÜÇ AYRI GELİR
Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı oluyor. Peki nasıl? Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.
1 EKİM 2008 ÖNEMLİ TARİH
Eş ve anne-babadan biri 1 Ekim 2008'den önce diğeri 1 Ekim 2008'den sonra ölmüşse yine iki maaş var. Eğer, iki ölüm de 1 Ekim 2008'den sonra ise sadece bir maaş ödenir.
Ancak ölümlerin ikisi de 1 Ekim 2008 sonrası olsa bile sigorta statüsü farklı olması koşuluyla istisnai olarak memur kızı veya memur eşi iki maaş alabilmekte.
Örnek verecek olursak eşi memur emeklisi, babası SSK veya Bağ-Kur emeklisi olan kadınlar için eşin ve babanın ölüm tarihinin önemi yok. Her halde iki maaş alma hakları var.