%7,5 kesin yaşanabilir! SSK 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c kapsamında maaş alanlar dikkat!

Günümüzde milyonlarca kişinin en büyük isteklerinden birisi de emekli olarak rahat bir yaşam sürmek. Bu nedenle çalışma hayatında binlerce kişi kaç yaşında ve ne koşullarda emekli olacağını merak ediyor. Bu hesaplamaları yaparken uzman yorumlarını da yakından takip ediyor. Bazı durumlarda maaşlarda kesinti olabilir. İşte bu konu hakkında merak edilen tüm bilgileri sizler için derledik.

Emekli olmak isteyen milyonlarca çalışan maaş ve gün hesaplaması yapıyor. Emekliliğe giden süreçte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bazı durumlarda maaşlarda kesintiler olabiliyor. Bu kapsamda en çok merak edilen sorular arasında "Hangi şartlarda emekli maaşı kesilebilir?" sorusu yer alıyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üzerinden maaş alanları ilgilendiren bu haber kesinti olmaması için son derece önemli. Peki, hangi durumlarda maaş kesintisi olur? İşte bilinmesi gereken tüm bilgiler

SSK'LI OLARAK ÇALIŞMAK İSTEYEN EMEKLİLER

SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ya da Emekli Sandığı (4/1-c) kapsamında yaşlılık aylığı aldıktan sonra yeniden SSK (4/1-a) kapsamında çalışmaya başlayanlar isterlerse emeklilik (yaşlılık) aylıkları kesilmeden çalışabilirler.

Bunun için sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmayı seçmeleri gerekmektedir. Bu sigortalıların prime esas kazançları üzerinden %32 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Bu primin sadece %7,5 oranı çalışanın kazancından kesilecektir. Geriye kalan primler ise işveren payıdır.

BAĞ-KUR KAPSAMINDA ÇALIŞMAK İSTEYEN EMEKLİLER

İster SSK (4/1-a) ister Bağ-Kur (4/1-b) ya da Emekli Sandığı (4/1-c) kapsamında yaşlılık aylığı aldıktan sonra yeniden Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında çalışmaya başlayanların emeklilik aylıkları kesilmeyecektir. Bunun için de herhangi bir prim ödemeye de gerek bulunmamaktadır.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLAR

Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için sigortalının çalıştığı işten ayrılması, iş yerini kapatması veya devretmesi şartı aranmamaktadır.

Bu nedenle, sürekli iş göremezlik geliri bağlandığı hâlde SGK kapsamındaki çalışmasını sürdüren veya gelir bağlandıktan sonra yeniden çalışmaya başlayan sigortalıların gelirleri kesilmeyecektir.

Bir iş yerinde çalışmaları hâlinde normal işçiler gibi bunlar adına çalıştıkları sürece kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi alınacaktır.

NORMAL MALULLÜK AYLIĞI ALMAKTA OLANLAR

Malullük aylığı almakta iken SGK Kanununa göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilmektedir.

S, Ş, K harfleri varsa maaşınız kesiliyor! SGK hizmet dökümünü hemen kontrol edebilirsiniz!

İki ayrı gelir kapısı açıyor! SGK'dan emekliyi memnun edecek duyuru geldi!