Yasa teklifi Meclis'ten geçti! Sözleşmeliye kadro ne zaman verilecek, şartları neler, kimler yararlanacak? 458 bin 615 sözleşmeliye kadro müjdesi

Sözleşmelinin kadroya geçiş süreci ve düzenlemesi ile ilgili yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Bilindiği üzere sözleşmeli istihdam genellikle yazılı ve belirli şartlara göre gerçekleşmektedir. Şimdi ise kadroya geçiş ile birlikte kamuda memur statüsü verilmesi bekleniyor. Peki sözleşmeliye kadro Meclis'ten geçti mi, ne zaman yasalaşacak, şartları nedir?

Sözleşmeliye kadro düzenlemesi TBMM'den görüşüldü. Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte sözleşmeli personeller kadroya geçişleri sağlanıp bir çok imkan sağlanacak. Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği "sözleşmeliye kadro Meclis'ten geçti mi, ne zaman yasalaşacak, şartları nedir?" sorusunun yanıtı haberimizde.

SÖZLEŞMELİYE KADRO MECLİS'TEN GEÇTİ!

458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören kanun teklifi yasalaştı

Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu, sözleşmeli personeli memur kadrolarına atayacak kanun teklifinde, aile birlikteliğini sağlayacak önergeyi kabul etti.

Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri devam ediyor.

Kanun teklifiyle, 657 sayılı Kanun'a eklenen geçici 48'inci maddenin altıncı fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmesi teklif edilmiş ve bu değişiklik önergesi kabul edilmiştir.

"Birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar. Dört yıllık sürede, memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuata göre yer değiştirme hakkına sahip olanların söz konusu mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla görev yerleri değiştirilebilir."

Verilen önerge değişikliğiyle, 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel ile kurumların özel mevzuat hükümleri kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelden memur kadrolarına atananların, kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanabilmesi amacıyla sözleşmeli statüde geçen hizmetleri dahil dört yıl süreyle bulundukları yerde görev yapmaları amaçlanmaktadır. Ancak herhangi bir hak kaybı oluşmaması için bu personelin kadroya geçmeden önce tabi oldukları mevzuata göre sahip oldukları nakil hakları korunmakta, dört yıllık sürede bu haklarını kullanabilmelerine imkan sağlanmaktadır.

SÖZLEŞMELİYE KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamına alınıyor.

Kadro düzenlemesi kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personelin; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi ve tayin imkanı gibi birtakım haklara sahip olmasını sağlıyor. Öte yandan kadroya geçişler ise tamamen isteğe bağlı olacak.

Kadroya geçiş başvurusu için bir ay süre tanınması bekleniyor. Atandıktan sonra 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakil yasağına tabi olacak.

Yasa çıktıktan sonra da mahalli idarelerde çalışmak için KPSS şartı getirilecek.

Yasa yürürlüğe girmesinin akabinde sözleşmeli göreve başlayanlar 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçebilecek.

Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları, görevi sona erene dek şahsa bağlı olarak korunacak.

SÖZLEŞMELİYE KADRODA KAPSAM DIŞI OLANLAR

Düzenleme kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda; bir yıldan az süreli, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarında proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanları kapsamıyor.