Sözleşmeli personele kadro ne zaman, nasıl verilecek? Yeni sözleşmeli personel statüsünde kadroya geçiş nasıl düzenlenecek?

Sözleşmeli personel statüsü yeniden düzenlendi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sözleşmeli personelin kadroya geçiş sürecine ilişkin düzenlemeyi açıkladı. Söz konusu uzun süredir yakından takip edilen ''Sözleşmeli personele kadro ne zaman verilecek, yeni sözleşmeli personel statüsü nasıl olacak?'' soruların yanıtları merak konusu oldu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan sözleşmeli personele kadro müjdesi geldi. Konu ile ilgili daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kamudaki tüm sözleşmeli personeli kapsayan düzenleme pazartesi günü Kabine Toplantısı'nda ele alınacak" ifadelerine yer vermişti. Peki Sözleşmeli personele kadro ne zaman verilecek? Yeni sözleşmeli personel statüsü nasıl olacak?

SÖZLEŞMELİLERE KADRO DÜZENLEMESİNİN DETAYLARI AÇIKLANDI

Başkan Erdoğan'nın yaptığı açıklama sonrası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması konusunda açıklama yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin, süre aranmaksızın hemen kadroya geçirileceğini açıkladı.

Halihazırda görevde bulunan sözleşmeli personel

Bu çerçevede yapılacak düzenleme ile; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C'den 4/B'ye geçenler dâhil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personelin süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlileri de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

Kapsama giren sözleşmeli personel isteğe göre kadroya geçebilecek. Kadroya geçmek istemeyenlerin hakları ise görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacak.

4 yıldan daha az hizmeti bulunanların, bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası nakli yapılabilecek. Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personel sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecek.

Bu kapsamda, kamudaki yaklaşık 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin memur kadrolarına atanabilmesine imkan sağlanıyor.

Sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden; kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeri personel, akademik personel, KİT personeli, sanatçılar, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ile personelinin tamamı sözleşmeli olan kurumlarda çalışanlar kadroya geçiş kapsamı dışında kalacak.

Yeni istihdam edilecek sözleşmeli personel

657 sayılı Kanunun 4/B maddesi sözleşmeli istihdamın temel dayanağı haline getirilerek mevzuat karmaşası giderilecek.

Kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak. Personelin, atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakli yapılamayacak.

YENİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜ NASIL OLACAK?

Başkan Erdoğan, Kamudaki sözleşmeli personelin 3 yıl çalışma şartı ve 1 yıl aday memurluk şartıyla kadroya geçeceğini açıkladı.

Başkan Erdoğan; "Sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik.Kamudaki sözleşmeli personeller ve mahalli idareler de dahil olmak üzere 3+1 yılda adaylık sürecini tamamlayanlar kadroya geçirilecek. Kamudaki sözleşmeli personel) 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir." dedi.

Başkan Erdoğan; "Türkiye son 20 yılda her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da çok önemli mesafe katetmiştir. Bu gerçeği sendikalaşma oranları, ücretler, sosyal haklar başta olmak üzere tüm verilerde açıkça görmek mümkündür. En yüksek asgari ücret artışları asgari ücretlerin asgari ücret seviyesindeki kısmının gelir vergisi dışında bırakılması uygulamaları son dönemde yapılmıştır. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla büyüyen Türkiye eylül ayında tarihinin en yüksek istihdam rakamı olan 31,4 milyona çıkmıştır." ifadelerine yer verdi.

"SÖZLEŞMELİDEN KADROYA GEÇİŞ 3+1 YILLIK BİR SÜRE SONUNDA GERÇEKLEŞECEKTİR"

Başkan Erdoğan; "Kamu çalışanları için yapılan 6. toplu sözleşmede maaş artışlarının yanısıra kadrolara ilişkin de önemli kararlar alınmıştı. Bunlardan biri uzun yıllardır beklenen memurların ek gösterge artışı meselesini daha önce çözüme kavuşturmuştuk. Bugünkü Kabine toplantımızda da hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca yürütülen kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hususunu değerlendirdik." dedi.

Başkan Erdoğan "Bu çalışmayla 657 sayılı devlet memurları kanununda mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle sözleşmeli sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yılda aday memurluk süresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3+1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir. Hali hazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir." dedi.

"KAMUDAKİ 520 BİN SÖZLEŞMELİ PERSONELDEN 424 BİNİ İSTEĞE BAĞLI OLARAK KADROYA GEÇEBİLİYOR"

Başkan Erdoğan "Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro kapsamı dışında kalanlar sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli Kit personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır. Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacaktır. Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecektir. Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz."

SÖZLEŞMELİYE KADRO İÇİN SON YASA 2013'DE ÇIKMIŞTI

Daha önce 2011 ve 2013 yıllarında çıkartılan düzenlemeler ile de 4Bli personelin 4A'lı olması sağlanmıştı. 2011'de çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile 4B'li personel 4A'lı olmuştu. 632 sayılı KHK düzenlemesinde şu ifadeler yer almıştı:

"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası ile 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılması; 6/4/2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu'nca 2/6/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Daha sonra 12 Temmuz 2013 tarihinde çıkartılan 6495 sayılı Kanun'un 9. Maddesi ile de yine 4B'li personel 4A'lı kadrolara geçirilmişti.

SÖZLEŞMELİYE KADRO TASLAĞI KİMLERİ KAPSIYOR?

Hazırlanan son taslak aslında 4B'lilerin tamamını kapsayan maddeler içeriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı yasanın 4'üncü maddesinin b bendine göre çalışan sözleşmeli personel kadroya geçirilecek.

İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışanlar da kadro düzenlemesinden yararlanacak.