SMA taraması zorunlu mu, ücretli mi? Evlilik öncesi SMA testi nedir, nasıl yapılır?

SMA Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından SMA testi hakkında son açıklamayı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı. Bakan Koca, ''Kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz'' dedi. Peki, SMA taraması zorunlu mu, ücretli mi? Evlilik öncesi SMA testi nedir, nasıl yapılır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çiftlerden evlilik öncesi çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taramasının hayata geçirileceğini aktardı. Bunun üzerine SMA taraması zorunlu mu, ücretli mi? Evlilik öncesi SMA testi nedir, nasıl yapılır? sorusu merak edildi. SMA, sinir hücrelerinde meydana gelen problemlerden kaynaklı oluşmaktadır.

SMA TARAMASI ZORUNLU MU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulundu. SMA taramasını hayat geçirileceğine dikkat çeken Bakan Koca'nın açıklaması şu şekilde:

Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz.

Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır.

Ayrıca yeni doğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dâhil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor.

SMA TESTİ ÜCRETLİ Mİ?

Bakanlık tarafından ülke genelinde "Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı" başlatılacak. Program kapsamında, 81 ilde evlenecek çiftler, ücretsiz SMA taraması yaptırabilecek.

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

SMA ülkemizde sık görülen bir hastalık olduğu için ebeveynlerin taşıyıcılık testi yaptırmaları çok önemlidir.Hastalığın sebebi mutasyonların %95 den fazlasının SMN1 genindeki bir eksiklikten kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının bu haslık riskiyle doğmasını önlemek için bu mutasyonu taşıyıp taşımadıklarını basit bir kan testi ile öğrenmeleri mümkün olabilmektedir. %95' den fazla görülen mutasyonlar incelendikten sonra sonuçlar genetik danışmanlık eşliğinde paylaşılmaktadır. Gereken durumlarda ilave testlerle nadir görülen diğer mutasyonlar da incelenebilmektedir. Sonuç belirlendikten sonra kişi eğer taşıyıcı ise ilgili uzmanlara yönlendirilmekte ve bu hastalıkla ilgili risklere karşı bir yol haritası çıkarılmaktadır.