SMA ilacı SGK'dan

Tedaviye erişim kolaylaştı: SMA'lıların ilaçlarını SGK karşılayacak. SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının ilaç giderleri SGK kapsamına alındı, test zorunluluğu kalktı. Böylece, SMA tedavisinde kullanılan ‘nusinersen' ilacına erişim kolaylaştı.

SGK sağlık uygulama tebliğinde düzenleme yaptı, Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığının ilaçları ödeme kapsamına alındı. Buna göre, ilaçlar, kullanım onayı SGK'nın belirleyeceği resmi sağlık kurumlarında görevli çocuk nörolojisi uzmanı tarafından her bir uygulama için ayrı ayrı reçete edilecek. İlaç kullanım onayı ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde SGK tarafından ödenecek.

TEST ZORUNLULUĞU KALKTI

SMA hastalarının tedavisinde kullanılan ilaca devam edilmesinde test sonuçlarının uygun olması zorunluluğu şartı kaldırıldı. Böylece, "nusinersen" ilacına da erişim kolaylaşmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "nusinersen" etkin maddeli ilaca erişimin kolaylaşmasıyla, daha fazla hastanın tedaviden faydalanmasının sağlanacağını duyurdu. Ayrıca, yapılan düzenlemeyle biri akciğer kanseri tedavisinde kullanılan akıllı ilaç, diğeri albinizmlilerin güneşten korunmak için kullandıkları kremler olmak üzere 2 yerli ilaç da ödeme kapsamına alındı. SMA hastaları için belirlenen yeni kriterler ise şöyle:

SMA Tip-1: "Klinik belirti ve bulgular, SMA Tip-1 ile uyumlu olarak 6 ay (180 gün) ve daha küçükken başlamış olacak. İlk 4 doz ilaç kullanımı başlangıç tedavisi olarak kabul edilecek ve ilk 4 doz ilaç sürecinde SMA'dan kaynaklı invaziv mekanik solunum desteği ihtiyacı değerlendirmelerde dikkate alınmayacak. 5'inci ve takip eden dozlar idame tedavilerdir."

SMA Tip-2 ve Tip-3: "İnvaziv/non invaziv mekanik solunum desteği ihtiyacı olmayan ve normal yutma refleksine sahip ve oral beslenebilen hastalarda tedaviye başlanacak. İdame dozlar da 4 ayda bir uygulanacak."

KARAR ZOLGENSMA'YI KAPSAMIYOR

SMA-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Soyer Demir şöyle konuştu: "Tebliğe göre ilk 4 doz hastaların başlangıç dozu ücretsiz veriliyordu. Problem 5. ve ondan sonraki idame dozlarda başlıyordu. Solunum problemi devam eden, solunum cihazından ayrılamayan ya da fizik tedavi puanlamasında artış gösteremeyen hastalar bundan faydalanacak. Bu karar bizi çok rahatlattı. Kararın zolgensma tedavisiyle bir ilgisi yok. Geri ödeme kapsamında bekleyen iki ilaç var; biri Zolgensma, diğeri ise Evrysdi ilacı."