Site aidatları konut kredisini solladı! Aidat 8 bini buldu

Her ay 8 bin TL ödeyen bile var. Yeni yılla site aidatları en az yüzde 50 arttı. İstanbul'da bazı sitelerde evlerin aidatları 8 bin liraya kadar çıktı. Site sakinleri artıştan şikayetçi, yönetimler ise artan maliyetlere dikkat çekiyor.

DHA

İstanbul'daki bazı sitelerde aidatlar, konut kredisi ödemelerini bile geçti. Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) verilerine göre, en yüksek aidat Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş'taki sitelerde alınıyor. Buralardaki site sakinleri aylık 2 bin ila 8 bin lira arasında aidat ödüyor.

KİRA DEĞİL, MAAŞ ENDEKSLİ

Kartal'da aidatların 500 lira seviyesinden 800 lira düzeyine yükseldiğini söyleyen TEYFED Genel Başkanı Yahya Sağır, İstanbul genelinde aidat ücretlerinin ortalama yüzde 40 ila 50 arasında arttığını belirterek şöyle devam etti: "Üsküdar ve Çamlıca bölgesinde yüzde 50 arttı. Kadıköy bölgesinde ortalama aidat 350 lira bandından başlayıp 850-1300 liraya kadar çıkabiliyor. Aidatları kira ile endekslersek yanılırız. Aidatları çalışan ve gelen zamlarla endekslememiz gerekiyor."

HARCAMALARI GİZLİ TUTUYORLAR

Beylikdüzü'nde 800 lira aidat ödeyen Sevda Demircan, bir daha sitede oturmayı düşünmediğini söyledi: "Aidatlarımız çok yüksek. Birçok insandan duyuyorum. Herkesin aidatı çok yüksek ve bu paraların nereye gittiğini şeffaf şekilde görmüyoruz."

ZAM DEĞİL ZAMANA UYMAK

Kilyos'ta bir sitede yönetici olan Celal Bilgen, maliyetlere dikkat çekti: "Artışa zam demeyelim, zamana uyma diyelim. Sitemizde 38 kişi çalışıyor. Asgari ücret arttı. Evden çıktığında siteyi tertemiz buluyorsan, bunun bir bedeli var. En düşük aidat 1765 lira. Daha zam uygulanmadı."